Turun Vähä-Heikkilän koulussa ekaluokkalaisten ensimmäinen koulupäivä alkoi ainutkertaisella lakituksella – "On todella tärkeää saada ihana ja turvallinen koulun aloitus"

4:00
MTV Uutiset Live vieraili Espoon Olarissa perehtymässä koulujen aloitukseen.

Koulut ovat käynnistyneet pääosin keskiviikkona ympäri Suomen. Alkanutta lukuvuotta varjostaa koronavirusepidemiasta seuranneet lukuisat varotoimenpiteet. Rajoituksista huolimatta lapsille halutaan tarjota tuttu ja turvallinen oppimisympäristö.

Koulutyö käynnistyi tällä viikolla lähes kaikissa peruskouluissa ympäri Suomen. Aivan perinteisestä syyslukukauden avauksesta ei tällä kertaa kuitenkaan voida puhua, sillä koronavirusepidemian vuoksi lähiopetukseen paluuta värittää useat eri varotoimenpiteet.

– Käsiä pestään, ruokailuvuoroja vähän harvennetaan ja katsotaan, että ei istuta vierekkäin. Opettajat toki on myös ammattitaitoisia ja osaavat miettiä niitä turvallisia keinoja koulupäivään, kertoo Turun Vähä-Heikkilän koulun rehtori Taru Pätäri.

Vaikka varotoimenpiteet ovatkin nyt osa koulussa tapahtuvaa päivittäistä rutiinia, tullaan niistä muistuttamaan oppilaita säännöllisesti.

– Varmaan ihan kyllästymiseenkin saakka, naurahtaa Pätäri.

Koronakevät tuo lisähaastetta syyslukukauteen

Syyslukukauden aikana pyritään ottamaan kiinni erityisesti koronakevään aikana syntyneitä hyvinvoinnin ja oppimisen puutteita. Tämä tuokin opetustyöhön erityistä lisähaastetta.

– Me olemme tavallaan ihan uuden alussa, että meillä ei sinänsä ole koronapaikkailtavaa ekaluokkalaisten kanssa. Varmaan tuolla ylemmillä luokilla se voi näkyä sillä tavalla, että entistä tarkemmin täytyy pitää huoli siitä, että olisi tasaista se opiskelu ja samalla vähän seurailla, että miten kevään jäljet näkyvät, sanoo luokanopettaja Verna Honkala Vähä-Heikkilän koulusta.

Honkala korostaa, että koronavirusepidemiasta huolimatta on ensiarvoisen tärkeää tarjota lapselle turvallinen oppimisympäristö.

– On todella tärkeää, että saada ekaluokkalaisille ihana ja turvallinen koulun aloitus. Keskitymme nyt ennen kaikkea siihen, että olemme täällä yhdessä oppimassa, leikkimässä ja kasvamassa ihan niin kuin aina ennenkin, muistuttaa Honkala.

Ainutkertainen lakitus

Tänä vuonna koulutaipaleensa aloittaa kaikkiaan noin 60 000 uutta ekaluokkalaista.

Turussa Vähä-Heikkilän koulussa ekaluokkalaisten jännittävä ensimmäinen koulupäivä käynnistyi lakituksella. Siinä ekaluokkalaiset laittavat päähänsä seremoniallisesti opintiensä aloittaneille osoitetun keltaisen lippalakin.

Ronja Korhonen oli yksi niistä tuhansista lapsista, jotka aloittivat ensimmäisellä luokalla. Ensimmäinen koulupäivä jännitti kovin.

– Jännitti niin paljon, että en meinannut saada unta, kertoo Korhonen.

Jesper Huovinen oli Korhosen tavoin aloittelemassa opintietä. Huovinen tiesi mitä tulevina viikkoina on luvassa.

– Läksyjä, pelkästään läksyjä, sanoo Huovinen.

Hauskaa koulupäivää koronarajoitteista huolimatta

Ronja-tytärtä olivat saattamassa kouluun vanhemmat Satu ja Riku Korhonen. Vanhemmat toivovat, että lapset pystyisivät nauttimaan koulussa, vaikka erilaiset koronarajoitteet näkyvätkin koululaisten arjessa.

Emme ole antaneet nyt mitään erityisohjeistuksia. Muistutimme normaalista käsienpesusta ja hihaan yskimisestä. Kyllä saa hauskaa pitää, eikä pidä liikaa ahdistua näistä asioista, sanoo Riku-isä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja