Välitunti+korona = kaaos? Näin sujuu välitunnin vietto peruskoulussa Espoossa

5:34
Onko välitunti koronatoimien keskellä hallittua vai yhtä kaaosta? Tältä näytti tänään Olarin koulun pihamaalla..

Olarin koulussa Espoossa käsiä pestään ahkerasti ja välitunneilla leikitään ainoastaan luokkakavereiden kanssa. 

Olarin koulun pihalla käy kova kuhina, kun syyslukukauden ensimmäinen kouluviikko lähenee loppuaan. 6b-luokan opettajan, Kirsi-Maaria Särömaan, mukaan kouluvuosi on lähtenyt käyntiin hienosti erikoisjärjestelyistä huolimatta. 

– Oppilaat ovat iloisia ja huojentuneita siitä, että pääsivät takaisin kouluun. He nauttivat kavereiden näkemisestä, Särömaa kertoo. 

Särömaa suhtautui itse lukuvuoden aloitukseen rauhallisin ja luottavaisin mielin.

Särömaa on koulun johtoryhmän jäsen ja on sen vuoksi ollut suunnittelemassa käytännön toimenpiteitä, joilla koronaviruksen leviäminen koulussa saadaan estettyä. Ensimmäisistä oppitunneista lähtien koululla on kerrattu muun muassa käsienpesua ja kulkusuuntia. 

– Aina kun tullaan luokkaan, kädet pestään uudelleen, Särömaa summaa.

Välitunnilla leikitään ainostaan luokkakavereiden kanssa

Suurin ero normaaliin kouluarkeen on se, että kaikkialle kuljetaan opettajan johdolla. Näin voidaan huolehtia esimerkiksi turvaväleistä.

Oppilaat eivät siis saa mennä itsekseen syömään tai välitunnille. Myöskään oppilasryhmiä ei sekoiteta keskenään vaan oppilaat leikkivät ainoastaan omien luokkakavereiden kanssa.

– Välituntivalvojat käyvät muistuttamassa turvaväleistä, jos näyttää siltä, että oppilaat ovat liian lähekkäin, Särömaa kuvailee. Luemyös

Koululla ei tällä hetkellä saa leikkiä sellaisia leikkejä, jotka vaativat fyysistä kontaktia koulukavereihin. Sen sijaan esimerkiksi kiipeilytelineissä saa temppuilla vapaasti.

– Espoossa on tehty sellainen linjaus, että leikkitelineitä ja palloja saa käyttää, sillä kädet pestään välitunnin jälkeen, Särömaa kertoo.

"Oli kiva palata kouluun"

Kuudesluokkalaisen Aada Laitisen mukaan välitunnit ovat erilaisia aikaisempiin verrattuina. 

– Turvavälejä on pidettävä, Laitinen kertoo.

– Välituntivalvojat tulevat kyllä sanomaan, jos huomaavat, ettei turvaväleistä huolehdita, lisää luokkakaveri Liia Henttinen

Molemmat komppaavat opettajaansa siinä, että käsiä todella pestään ahkerasti. Laitinen ja Henttinen ovat iloisia siitä, että pääsivät takaisin lähiopetukseen. 

– Oli kiva palata kouluun, kun näkee kavereita. Täällä on helpompi opiskella kuin etäkoulussa, Henttinen kuvailee.

– Ei mua ainakaan jännittänyt, Laitinen lopettaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja