Turun isot työllistäjät: Skopjen koronalennolla ei tiettävästi yhtiöiden listoilla työskenteleviä – "Emme me välttämättä tiedä, mistä ihmiset tulevat"

4:00
Ministeri Kiuru: Riskimaista tulleet voidaan määrätä jatkossa pakkokaranteeniin ja -testaukseen – uhmaamisesta jopa vankeusrangaistus

Skopjesta Pohjois-Makedoniasta Turkuun lauantaina saapuneen koneen matkustajista 26:lla on todettu koronatartunta. Turun seudulla sijaitsevat telakka, ydinvoimala ja autotehdas kertovat, että heille töitä tekevien mukanaoloa lennolla selvitellään vielä.

Turkuun on viime aikoina tullut useita koronatartuntoja Balkanilta. Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun lentäneillä matkustajilla on todettu 26 koronavirustartuntaa.

Lähialueen yritykset eivät ole tietoisia siitä, että lennolla olisi ollut heidän työntekijöitään.

Telakkayhtiö Meyer Turun viestintäpäällikkö Tapani Myllyn mukaan lennolla ei ollut ainakaan yrityksen omia työntekijöitä. Parhaillaan selvitellään, oliko siellä telakka-alueelle töihin tulevia työntekijöitä.

– Meillä on kahden tuhannen oman työntekijän lisäksi noin kolme tuhatta kumppaniyrityksen työntekijää tällä alueella. He eivät ole meidän työntekijöitä, joten heidän terveystietonsa eivät tule meille, Mylly sanoo.

Myllyn mukaan olisi erittäin vakavaa, jos telakka-alueelle tulisi tartuntoja tai tartuntaryppäitä. Hän kuitenkin sanoo, että koronatilanteesta ja mahdollisista karanteeneista huolimatta työt jatkuvat. Telakkaa ei ole suljettu missään vaiheessa koronaepidemiaa.

"Emme me välttämättä tiedä, mistä ihmiset tulevat"

Olkiluodon ydinvoimalan omistavan Teollisuuden Voiman viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa kertoo, että TVO:lla ei ole tietoa, että Skopjesta olisi tulossa työntekijöitä Olkiluodon kolmosreaktorille. Kenenkään työmaan työntekijöistä ei myöskään tiedetä olevan karanteenissa.

Olkiluotoon ei tehdä turhia vierailuja ja työntekijät tarkastetaan etukäteen. Vasta silloin selviävät mahdolliset altistukset ja sairastumiset.

– Emme me välttämättä tiedä, mistä ihmiset tulevat ennen kuin he tulevat hakemaan kulkulupiaan pääportilta. Kulkulupaa haettaessa kartoitetaan altistumiset, sairastumiset, henkilön liikkuminen ja testaus. Tarvittaessa työntekijä asetetaan karanteeniin, Tuohimaa sanoo.

Tuohimaan mukaan työntekijöitä ei tule Olkiluoto-3:een juurikaan Balkanin alueelta.

Valmet Automotiven viestintäjohtaja Mikael Mäen tietojen mukaan Uudenkaupungin tehtaan työntekijöitä ei ole ollut Skopjen lennoilla. Heillekään ei tule juurikaan työntekijöitä Balkanin alueelta.

Mäen mukaan alkukeväästä alkaen tehtaalla on ollut tiukkoja toimenpiteitä, joilla on onnistuttu estämään koronan leviäminen henkilöstön keskuudessa. Toimenpiteet jatkuvat edelleen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja