Helsingin telakalla on voinut työskennellä koronakaranteeniin asetettuja henkilöitä: "Tiukennamme kontrollia"

6:14
MTV Raumalla: Näin koronatilanne ryöpsähti telakalla, yli 230 tartuntaa

Helsingin telakalla on saattanut työskennellä samoja ihmisiä, kuin jotka ovat aiemmin joutuneet koronakaranteeniin maan muilla telakoilla. Helsinki Shipyardin mukaan valvontaa tiukennetaan.

Kiertävätkö alihankintayrityksen työntekijät telakalta toiselle koronakaranteenista huolimatta? Valvotaanko telakoilla tai kunnissa sitä, missä työntekijät ovat olleet aiemmin ja ovatko he terveitä?

Muun muassa tällaisia kysymyksiä virisi viikonloppuna, kun Rauman telakalla havaittiin noin 240 koronatartuntaa ja satoja työntekijöitä asetettiin karanteeniin. 

Esimerkiksi vihreiden entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara väitti kuntien jättäneen kertomatta toisilleen karanteeneista.

Rauman sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Satu Helin tyrmäsi Soininvaaran väitteet MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– On ymmärrettävää, että siellä voi olla samoja alihankintayrityksiä, mutta meillä ei ole näyttöä (karanteeneihin aiemmin asetetuista henkilöistä), Helin totesi.

Hänen mukaansa työntekijöiden kiertäminen paikasta toiseen on kuitenkin periaatteessa mahdollista.

– Tiedämme sen, että ihmisillä on tuttavia, ja kyllähän tämä työssäkäyntialue Turun ja Rauman alueella on ihan yhtenäistä työssäkäyntialuetta. Niin eihän sitä voi poissulkea täysin, Helin arvioi.

Helsingissä tiukennetaan valvontaa

Helsinki Shipyard Oy:n toimitusjohtajan Esko Karvonen myöntää, että Helsingin telakalla on saattanut työskennellä ihmisiä, jotka ovat aiemmin olleet Raumalla tai Turussa. 

– Emme tiedä käytänteitä Varsinais-Suomessa. Helsingin Telakan kohdalla saattaa olla jokunen tapaus, jossa työntekijä on siirtynyt Turusta tai Raumalta meille.

– Tiukennamme vastedes kontrollia tämän suhteen. Turun ja Rauman telakoilta ei nyt voi siirtyä Helsinkiin töihin, kunnes toisin ilmoitetaan.

– (Lisäksi) samassa asunnossa asuvien ryhmissä ei sallita vierailuja asuntojen välillä, kuten ei myöskään vierailuja Raumalla tai Turussa työskentelevien kanssa.

Karvosen mukaan Helsingin telakalla on ollut toistaiseksi kaksi koronatartuntaa ja altistuneita vajaa kymmenen. 

– Kyseessä olivat telakan omat työntekijät. He ovat karanteenin jälkeen jo palanneet työpaikalle, Karvonen kertoo.

Miten työntekijöiden terveydentila varmistetaan?

Helsingin telakan portilla seurataan Karvosen mukaan aktiivisesti työntekijöiden terveydentilaa ja sitä, missä he ovat aiemmin olleet.

– Kaikille sisään tuleville tehdään oire- ja riskikysely portilla. Heiltä kysytään, onko heillä (koronan) oireita tai ovatko he tulossa ulkomailta. Jatkossa lisätään listalle myös Turku ja Rauma.

Karvonen kertoo, että vastaisuudessa aiotaan selvittää myös se, ovatko työntekijät olleet töissä muissa suomalaissa yrityksissä lähiviikkoina.

– Alihankkijoiden yhdyshenkilöiden kanssa on sovittu, että he ilmoittavat portille ulkomaille menevät alihankkijat. Näin heiltä saadaan kulkulupa pois. Sen saa takaisin vain kahta negatiivista Covid-19 testiä vastaan.

Karvosen mukaan osa Helsingissä telakalla työskentelevistä virolaisista matkustaa edelleen Helsingin ja Viron välillä.

7:27
Rauman telakalla kerrottiin lauantaina 200 koronatartunnasta, kaupunki järjesti kriisipalaverin – osastonylilääkäri kertoi uusimmat tiedot tilanteesta.

Helsingin telakan työtekijöillä on maskipakko

Helsingin telakka tekee Karvosen mukaan koronan hillitsemiseksi aktiivista yhteistyötä työterveysyritys Finlan ja Helsingin epidemiologisen laitoksen kanssa ja noudattaa hallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita.

– Meillä on työntekijöillä maskipakko. Työaikaa ja taukoja porrastetaan, ja osastojen välillä on kulkurajoitukset. Lisäksi edellytämme turvavälien pitämistä ja hyvää käsihygienia. Ulkopuolisten henkilöiden pääsyä telakalle on rajoitettu, ja koronatesteistä pitää olla todistus.

– Meillä luonnollisesti tehdään myös etätöitä toimihenkilöiden osalta aina, kun se on mahdollista. Esimerkiksi suunnittelijat ovat lähes kaikki etätöissä, Karvonen lisää.

Rauman telakan työt ovat keskeytyksissä

Koronan kouriin joutunut Rauma Marine Constructions (RMC) jatkaa telakan tuotannollista keskeytystä toistaiseksi. Tiloja siivotaan ja desinfioidaan. Lisäksi ylläpitävät työt sekä valvonta jatkuvat.

– Keskitymme nyt tilanteen tarkkaan selvittämiseen yhdessä terveysviranomaisten kanssa ja jatkamme telakan tuotannon keskeytystä niin kauan kuin tilanne sitä vaatii. Tuotannon uudelleen avaamista mietimme, kun tilanteesta on täysi selvyys, ja teemme myös sen yhteistyössä viranomaisten kanssa, RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa totesi tiedotteessa eilen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja