Turvavälit eivät toteutuneet Turun koronamielenilmauksessa – Poliisi: Ihmisiä käsketty poistumaan paikalta, kaksi otettu kiinni

Turussa kokoonnutaan mielenosoitukseen koronarajoituksia vastaan – MTV paikalla 2:38
MTV Uutiset Live oli paikalla Turussa, jossa käynnissä oli koronatoimien vastainen mielenosoitus. Viikko sitten lauantaina vastaava mielenosoitus keräsi Helsinkiin satoja ihmisiä.

Koronarajoituksia vastustavassa mielenosoituksessa Turussa oli noin 150 ihmistä, Lounais-Suomen poliisi kertoo Twitterissä. MTV Uutiset Live oli paikalla raportoimassa Turussa. 

Mielenosoittajien mukaan erilaiset koronarajoitukset pitäisi purkaa ja ihmisten olisi päästävä elämään normaalia elämää.

Poliisi kertoo, että mielenilmauksiin osallistuneet siirtyivät Yliopistonkadun kävelykatuosuudelle. Turvavälit eivät toteutuneet, joten poliisi antoi läsnäolijoille käskyn poistua paikalta.

Poliisi kertoo myös, että Turussa oli paikalla poliisin neuvottelijoita keskustelemassa mielenosoittajien kanssa.

Kaksi henkilöä kiinni

Poliisi otti mielenilmauksessa kiinni kaksi henkilöä.

Ylikomisario Stephan Sundqvistin mukaan kiinniotetut kieltäytyivät tottelemasta poliisin ohjeistusta ja taustalla oli jonkinlaista häiriökäyttäytymistä.

Poliisi tviittasi ennen kello kolmea, että Tuomiokirkkotorilla ja sen läheisyydessä olisi paikalla arviolta 150 mielenosoittajaa. Vielä tuolloin rajoituksia noudatettiin poliisin mukaan pääsääntöisesti hyvin ja tilanne oli rauhallinen.

Poliisille oli jätetty ennakkoilmoitukset seitsemästä yleisestä kokouksesta. Nykyisillä Lounais-Suomen aluehallintoviraston määräämillä kokoontumisrajoituksilla yleiseen kokoukseen saa osallistua enintään kuusi ihmistä, eli paikalla olisi saanut olla reilut 40 ihmistä. Poliisin mukaan suurempaakin mielenosoittajamäärää pystytään valvomaan.

Poliisi lupasi keskeyttää mielenosoituksen, jos turvavälisäännöistä laistetaan.

– Toki poliisilla on kykyä mukautua toisenlaisiinkin määriin, sanoi Lounais-Suomen poliisin viestintäpäällikkö Anna Saarenoja STT:lle.

Saarenoja ei kertonut sitä, miten suureen mielenosoittajamäärään poliisi oli valmistautunut. Hän ei kertonut sitäkään, miten paljon poliiseja on tänään varautunut mielenosoituksia valvomaan.

– Sitä ei kerrota koskaan. Poliisi on valmistautunut riittävin resurssein, sanoo Saarenoja.

Oikeus mielenosoitukseen on kansalaisoikeus

Saarenoja painotti, että oikeus mielenosoitukseen on perustuslain turvaama oikeus, jonka poliisi pyrkii poikkeusoloissakin turvaamaan. Toisaalta myös oikeus terveyteen kuuluu perusoikeuksiin.

– Oikeus mielenilmaukseen turvataan, jos mielenilmaus tapahtuu voimassa olevien rajoitusten mukaisesti. Mikäli ei, poliisi puuttuu tilanteeseen, Saarenoja sanoi.

Saarenoja ei etukäteen tarkentanut, millä tavoin poliisi on valmistautunut puuttumaan tilanteeseen. Saarenojan mukaan mielenilmausta valvovat poliisit käyttävät kasvomaskia.

Koronatoimia vastaan on osoitettu mieltä ympäri maailmaa – tältä isot mielenosoitukset näyttävät Lontoossa ja Berliinissä 2:05
Koronatoimia vastaan on osoitettu mieltä ympäri maailmaa – tältä isot mielenosoitukset näyttivät Lontoossa ja Berliinissä.

– Meillä muutenkin asiakastilanteissa käytetään kasvomaskia, hän toteaa.

Helsingin mielenosoituksista tehty rikosilmoitus

Viime lauantaina Helsingissä järjestettiin koronarajoituksia vastustavia mielenosoituksia, joihin osallistui poliisin arvion mukaan noin 400 ihmistä. Mielenosoittajia saapui paikalle pääkaupunkiseudun lisäksi myös muualta Suomesta.

Helsingin mielenosoituksista tehtiin rikosilmoitus sunnuntaina. Poliisi tutkii, kuka on syyllistynyt rikoksiin eli rikkonut kokoontumisrajoituksia.

Poliisia on arvosteltu siitä, että se ei Helsingissä keskeyttänyt mielenilmausta, vaikka sadoittain ihmisiä kokoontui varsin tiiviisti yhteen.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on kuitenkin luonnehtinut Helsingin poliisilaitoksen toimintatapaa siinä mielessä onnistuneeksi, että mielenosoitukset sujuivat rauhanomaisesti eivätkä johtaneet esimerkiksi väkivaltaisuuksiin.

Juttua päivitetty 27.3. kello 19.23: MTV Uutisten seuranta päättyi mielenosoituksen hajottamisen jälkeen.

Juttua päivitetty 27.3. kello 16.50: Kaksi henkilö on otettu kiinni mielenosoituksessa.

Lue myös:

    Uusimmat