Sadat ihmiset sumpussa ilman maskeja – HUSin ylilääkäri pitää mahdollisena eilisen koronaprotestin johtavan taudin leviämiseen: "Tartunnan riski varmasti ollut"

Poliisi kertoo MTV Uutiset Livessä – Tällaisia provokaatioita ihmisiltä sateli:"Käykää nyt päälle" 1:15
Näin kommentoivat poliisi ja HUSin Asko Järvinen eilisen mielenosoituksen tapahtumia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen toivoisi kansalaisilta pitkämielisyyttä koronarajoituksien keskellä. Hän pitää mahdollisena sitä, että eilinen mielenosoitus on saattanut poikia joitakin tartuntoja, vaikka tapahtuma järjestettiin ulkotiloissa.

Kansalaistorille kerääntyi eilen poliisin arvion mukaan noin neljäsataa mielenosoittajaa. Kyseessä oli mielenilmaus koronatoimia vastaan. Tapahtumaan yhdistyi Suurkulkueeksi nimetty kulkue, jonka poliisi joutui myöhemmin jakamaan pienempiin ryhmiin.

Tapahtumassa kuvatuilta videoilta käy selväksi, että turvavälejä ei tapahtumassa noudatettu. MTV Uutisten paikalla olleen toimittajan mukaan maskeja ei käytössä ihmisillä juurikaan ollut.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen muistuttaa, että pisaratartunnat ovat mahdollisia myös ulkotiloissa. 

– Ulkotiloissa tartuttavuus on pienempi. Mutta silloin kun ollaan lähellä toisia ja jos siinä vielä huudetaan iskulauseita, niin kyllähän siinä tietysti pisaroiden leviäminen lisääntyy ja menee vähän pidemmällekin, Järvinen sanoo.

– Kyllä siinä ainakin lähiympäristössä on ollut tartunnan riski varmasti ollut, jos siellä on ollut joku tartuttava ihminen paikalla. 

Kovin isoa tartuntaketjua Järvinen ei povaile mielenosoituksen poikineen. 

– Tietysti joukko oli jakaantunut isommalle alueelle eli kaikki eivät siellä varmaan tartuntaa saaneet. Kyllä riski on enemmän mahdollisen tartuttajan lähiympäristössä. Eli eivät nämä kaikki neljäsataa varmaan ole olleet riskin alla. 

– Mutta kyllä sieltä voi lähteä tartuntaketjuja liikkeelle, jos kyse on vielä ihmisistä, jotka eivät näitä rajoituksia ja varotoimia noudata. Silloin tietysti on riski, että he tartuttavat merkittävän joukon eteenpäin.

Oliko Helsingin eilinen koronamielenosoitus mahdollinen viruslinko? Näin HUS ja poliisi kommentoivat 7:59
 

"Toivoisin, että nyt jaksettaisi kestää"

Järvinen toivoo, että kansalaiset jaksaisivat vielä sinnitellä rajoitusten keskellä. 

– On se nähty muuallakin, että ihmiset rupeavat väsähtämään näihin rajoituksiin, mutta itse toivoisin, että nyt jaksettaisi kestää vielä pari kuukautta, niin ehkä sen jälkeen oltaisiin rauhallisemmassa tilanteessa. 

Järvinen antaa yleisellä tasolla kehuja suomalaisille rajoituksien noudattamisesta.

– Ei tämä mielenosoitus yksittäisenä tapahtumana kovin merkittävä ole niin kauan kuin meillä väestöstä valtaosa sääntöjä noudattaa ja osaa olla varovainen. Silloin tilanne on hyvä. Suomalaiset ovat käsitykseni mukaan moniin muihin maihin verrattuna sangen hyvin suosituksia noudattaneet. Ja meillä on tilanne pysynytkin parempana kuin muualla Euroopassa. 

Lue myös:

    Uusimmat