Mainos

Turkki halajaa EU:n energiamarkkinoille

Turkissa vihitään tänään käyttöön öljyputki, joka kulkee Azerbaidzhanista Välimeren rannalle Turkkiin. Maa haluaisi toimia nykyistä vahvemmin eurooppalaisen energiansaannin turvaajana ja kauttakulkumaana.

Turkki haluaa merkittävän roolin kansainvälisessä energiapelissä. Sen tuorein jättihanke on öljyputki, joka kulkee Azerbaidzhanista Välimeren rannalle Turkkiin. Putken avajaiset pidetään tänään.

Turkin omat vähäiset energiavarat eivät ole ratkaisun avain, vaan energian kauttakulku Kaukasuksen, Keski-Aasian ja Lähi-idän kaasu- ja öljykentiltä.

Turkin pyrkimyksillä on jo käytännön katetta, sillä tänään avattiin Baku-Tbilisi-Ceyhan-öljyputki (BTC) juhlavin seremonioin.

EU:lle pyyhkeitä

EU-komission viime maaliskuussa julkaisema Vihreä kirja on energiapoliittinen keskustelunavaus, joka saa Turkilta kohteliaasti pyyhkeitä.

-Turkin rooli on jäänyt kirjassa liian vähäiseksi. Ansaitsemme parempaa, sanoo ulkoasiainsihteeri Gülsün Erkul energia- vesi- ja ympäristöasioita hoitavalta osastolta Turkin ulkoministeriöstä.

Turkki haluaisi toimia nykyistä paljon vahvemmin eurooppalaisen energiansaannin turvaajana ja kauttakulkumaana. Turkki on tyytymätön siihen, että sen mahdollinen jäsenyys ns. Kaakkois-Euroopan energiayhteisössä rinnastetaan Vihreän kirjan pohjapaperissa Ukrainaan.

Turkki näkee energiasektorinsa kehittämisessä myös omat etunsa. Energiantarve on lisääntymässä ja Turkki on Eurooppaakin riippuvaisempi venäläisestä energiasta.

-Investoimalla energiasektoriin Turkki voi olla hyödyksi EU:lle ja ratkaista samalla omatkin haasteensa, Gülsün Erkul sanoo.

EU myöntää Turkin mahdollisuudet

Turkin mahdollisuudet varsinkin maakaasun kauttakulkumaana tunnustetaan. Euroopan komission Turkin-edustuston mukaan "Turkista voi tulla EU:n strateginen kumppani ja se voi tukea Euroopan energiaturvallisuutta".

Kilpailu energiamarkkinoilla tarjoaa kuitenkin haasteen Turkin pyrkimyksille. Turkki saattaa komission mukaan joutua kohentamaan markkinoidensa rakennetta ja muuntamaan säätelyn kehyksiä.

Kaakkois-Euroopan energiayhteisön tarkoituksena on luoda alueelle yhteiset sähkö- ja maakaasumarkkinat. Turkki ei ole toistaiseksi solminut unionin kanssa sopimusta energiayhteistyöstä. Sopimuksen täysi noudattaminen on Turkin mukaan vielä liian haastavaa.

EU-komission Turkin-edustuston mukaan unioni toivoo Turkin liittyvän sopimukseen. Keskustelut ovat käynnissä, ja molemmat osapuolet uskovat liittymisen olevan vain ajan kysymys.

-Olemme optimistisia, Gülsün Erkul sanoo.

Suomi esikuva Turkin ydinvoimahankkeessa

Turkki kaavailee monipuolistavansa energiapalettiaan panostamalla uusiutuvien energianlähteiden lisäksi ydinvoimaan. Vuoteen 2015 mennessä aiotaan rakentaa kaikkiaan kolme ydinvoimalaitosta.

-Maa, jota Turkki ydinvoimahankkeissaan huolellisesti seuraa, on Suomi, Gülsün Erkul huomauttaa.

Ydinhankkeeseen liittyy monia avoimia kysymyksiä sijaintipaikasta alkaen. Yhtenä mahdollisuutena on väläytelty Mustanmeren rannalla sijaitsevaa Sinopin kaupunkia. Voimaloiden rahoitus ja rakennuttajat ovat niin ikään vielä haussa.

-Poliittinen päätös on kuitenkin tehty, Gülsün Erkul toteaa.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n pääjohtaja Mohammed El Baradei vieraili viime viikonvaihteessa Turkissa ja antoi tukensa Turkin suunnitelmille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.