Mainos

Turkin pääneuvottelija: EU:ssa on jo 5,5 miljoonaa turkkilaista

Helsingissä vieraileva EU-pääneuvottelija Egemen Bagis vakuuttaa, että Turkissa tehdään nyt urakalla töitä vaadittujen EU-uudistusten eteen.

- EU-jäseneksi emme vielä ole valmiita. Ymmärrämme kyllä, että olemme iso maa ja tähän tähän menee enemmän aikaa kuin esimerkiksi Kroatialla.

Yhteistyö EU:n ja Turkin kanssa on jo nyt hyvin tiivistä: Turkki on strategisesti tärkeä maa Lähi-idän ovella, Naton jäsen ja kauppakumppanikin. Lisäksi turkkilaiset ovat levittäytyneet kaikkialle unioniin. Jäsenmaissa heitä asuu yhteensä jo 5,5 miljoonaa, enemmän kuin monessa EU-maassa on asukkaita.

Jäsenyysneuvottelut ovat kuitenkin takkuilleet paitsi hitaan uudistusvauhdin, myös EU-maiden Turkki-kriittisyyden vuoksi.

Euroopan komissio julkaisi aiemmin lokakuussa laajentumista koskevan raportin, jossa Turkki sai pyyhkeitä muun muassa kidutuksista ja vähemmistöoikeuksien huonosta tilasta. Myös kotiväkivalta, kunniamurhat ja pakkoavioliitot ovat komission mukaan yhä vakava ongelma.

Bagis vakuuttaa kuitenkin, että muutoksia tapahtuu. Vuosi 2009 on suuri EU-uudistusten vuosi.

- Me emme tee uudistuksia vain saadaksemme jäsenyyden, vaan koska ne auttavat parantamaan kansalaisten elinoloja.

Komission erityisenä silmätikkuna on ollut Turkin lehdistönvapaus. Komission kyseenalaisti hallitusta arvostelevan mediayhtiön saamat yli kolmen miljardin dollarin jättiverot ja pelkäsi, ettei yksityinen mediayhtiö pysy enää pystyssä.

- Kyse ei ole lehdistönvapaudesta, vaan on verojen karttelusta. Heidän on mahdollista sovitella asia tai mennä oikeuteen asian kanssa, Bagis kuittaa.

Tutkimusten mukaan kuusikymmentä prosenttia turkkilaisista haluaa nyt liittyä EU:hun. - Mutta kun kysymme ihmisiltä, uskotteko, että unioni ottaa Turkin jäseneksi, vain 40 prosenttia vastaa kyllä. Kansalaisten mielipiteet vaihtelevat paljon riippuen siitä, millaisia viestejä Euroopasta saadaan.

Ranskasta ja Saksasta on tarjottu Turkille "etuoikeutettua kumppanuutta" täysjäsenyyden sijaan. Turkkilaisten pelätään vyöryvän massoina Keski-Eurooppaan.

- He tietävät, että kun Turkin kokoinen maa - 72 miljoonan asukkaan maa - tulee EU:n jäseneksi, sillä tulee olemaan enemmän paikkoja parlamentissa kuin monella muulla. Sillä on enemmän päättäjiä EU:n elimissä kuin monella muulla. Sitä valtionjohdon Pariisissa ja Berliinissä pitää sulatella rauhassa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.