Varoitus lasten nikotiiniriippuvuudesta: Jo yhdeksänvuotiaita houkutellaan käyttäjiksi

Asiantuntijoilta selvä vastaus huolestuttavasti lisääntyneeseen vapettamiseen: Ikäraja ylöspäin 1:17
Katso myös: Asiantuntijoiden mukaan nikotiinituotteita markkinoidaan vahvasti sosiaalisessa mediassa, mikä lisää nuorten kiinnostusta niihin.

Lapset voivat aloittaa kokeilut nuuskalla, uusilla nikotiinituotteilla tai sähkösavukkeilla.

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy tulee aloittaa jo alakoulussa.

Uudesta linjauksesta kerrotaan päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. Päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy lapsien kohdalla tulisi aloittaa jo 3.–4. luokilla.

Ehkäisy tulee suosituksen mukaan kohdistaa erityisesti 9–18-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin, sillä tuolloin kokeilut alkavat ja käyttö vakiintuu.

– Nuoria alakoululaisia houkutellaan uusien tupakattomien nikotiinituotteiden avulla käyttäjiksi, kertoo suomalainen lääkäriseura Duodecim tiedotteessa. 

Kokeilut voivat alkaa nuuskalla, uusilla nikotiinituotteilla tai sähkösavukkeilla.

Aloittamisen ehkäisyssä avainasemassa ovat Duodecimin mukaan esimerkiksi koulu-, opiskelu- ja suun terveydenhuolto.

Riippuvuuden ehkäisyssä on huomioitava riskitekijät, kuten kavereiden tai vanhempien tupakointi, koulunkäynnin haasteet ja tuotteiden helppo saatavuus.

Duodecim huomauttaa, että lasten ja nuorten nikotiinipussien käyttöön liittyy myrkytysvaara, sillä nikotiini vaikuttaa voimakkaasti sydän- ja verenkiertojärjestelmään.

Duodecimin mukaan sähkösavukenesteissä on nikotiinin lisäksi lukuisia haitallisia aineita. Niiden määrä on pienempi kuin tupakansavussa, mutta sähkösavukkeen käyttö haittaa Duodecimin mukaan keuhkojen toimintaa sekä edesauttaa esimerkiksi sydän- ja hengityssairauksille altistavien muutosten syntyä.

Lääkärin keskustelu kustannustehokkainta

Duodecimin mukaan yhtä ylivertaista vieroituskeinoa ei ole, mutta monet hoidot voivat johtaa vieroittumiseen.

– Kaikki vieroitushoidot ovat edullisempia kuin tupakoinnin jatkaminen. Kaikkein kustannustehokkain vieroitushoito on lääkärin lyhyt keskustelu. Terveydenhuollon henkilöstön on otettava asia riittävän usein puheeksi ja tarjottava potilaalle apua ja tukea vieroitukseen, sanoo tiedotteessa suositusryhmän puheenjohtaja, yleislääketieteen erikoislääkäri Klas Winell.

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Hoitosuositusta laatii terveydenhuollon ammattilaisista koottu työryhmä.

Lue myös:

    Uusimmat