Mainos

Tupakan osto vaikeaa alaikäisille

Alaikäiset nuoret pitävät tupakan ostamista vaikeana. Aiempaa harvempi yläluokkien oppilas tupakoi koulualueella tai sen läheisyydessä.

Tupakan osto on työlästä hommaa. Stakesin kouluterveyskyselyn mukaan liki kolmannes peruskoulun yläluokkalaisista sanoo, että tupakan ostaminen lähikaupoista, kioskeista, huoltoasemilta ja automaateista on melko tai erittäin vaikeaa. Kahden vuoden takaiseen verrattuna tupakan ostamista pitää vaikeana jopa neljä prosenttiyksikköä useampi vastaaja.

Myös aiempaa harvempi yläluokkien oppilas tupakoi koulualueella tai sen läheisyydessä. Myös lukiolaisten tupakointi koulualueella on vähentynyt jonkin verran.

Tupakan ostoikäraja nousi 16:sta 18:aan yhdeksän vuotta sitten. Vielä seitsemän vuotta sitten 85 prosenttia vastaajasta piti tupakan ostamista erittäin tai melko helppona.

Huumekokeilut vähentyneet

Päivittäin yläluokkalaista tupakoi keskimäärin 19 prosenttia ja lukiolaisista 16 prosenttia. Lapissa päihteiden käyttö on hieman yleisempää kuin Etelä-Suomessa. Stakesin erikoistutkija Minna Räsäsen mukaan Lapin suurempia lukuja selittävät syrjäytymisen uhka ja tekemisen puute. Vuoden 2015 tavoite on laskea tupakoivien määrä 15 prosenttiin.

Räsänen arvioi, että ikärajan ja valvonnan tuoma positiivinen kehitys näkyy ennen pitkää myös nuorison terveydessä. Tiedossa on sekin, että jos aloitusikä siirtyy kauemmas, tupakointia ei välttämättä enää aloiteta. Pojilla aloittamisen kannalta seuraava teini-iän jälkeinen vaaranpaikka on armeija.

Kyselyn mukaan myös laittomien huumeiden kokeiluissa tilanne on menossa parempaan suuntaan. Pääkaupunkiseudulla huumeita kokeilleiden osuus on vähenemässä, ja muuallakin maassa määrä on pysynyt vähintään ennallaan.

Kyselyyn vastasi viime huhtikuussa lähes 85 000 oppilasta. Tutkimus tehtiin Etelä- ja Itä-Suomen sekä Lapin läänin yläluokilla ja lukioissa. Vastaajat olivat peruskoulun kahdeksannen ja yhdeksännen sekä lukion ensimmäisen ja toisen luokan oppilaita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.