Tuore tutkimus vahvistaa: Hajukoirat ovat luotettavia koronatartunnan tunnistamisessa – tarkkuus laboratoriossa tehtävien pcr-testien luokkaa

Katso testi: Koronakoira löysi MTV Uutisten työntekijästä koronaviruksen 4:57
Katso myös: Katso testi: Koronakoira löysi MTV Uutisten työntekijästä koronaviruksen

Hajukoirat tunnistavat koronaviruspotilaan ihon pyyhkäisynäytteistä varsin luotettavasti, vahvistaa tuore Helsingin yliopiston ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tutkimus.

Koeasetelmassa hajukoirien tarkkuus tunnistaa näyte oikeaksi oli 92 prosenttia. 

Tutkimus vahvisti aikaisemmat löydökset hajukoirien kyvystä tunnistaa koronavirusinfektion saaneet henkilöt.

– Luku on hyvä, vaikka siinä on myös variantit mukana. Varianttiviruksen saaneiden näytteistä koirat tunnistivat nimittäin vain 36 prosenttia, sanoo professori ja infektiosairauksien ylilääkäri Anu Kantele Helsingin yliopistosta.

Koronakoirat saivat työpaikan rakennustyömaalta  – näin koiria opetetaan tunnistamaan korona 5:11
Katso myös: Koronakoirat saivat työpaikan rakennustyömaalta – näin koiria opetetaan tunnistamaan korona

Koirat suoriutuivat huonommin silloin, kun näytteet oli kerätty varianttiviruksen aiheuttaman taudin sairastaneilta.

Tämä johtuu Kanteleen mukaan siitä, että koirat oli koulutettu alkuvaiheen virustyypillä ja siksi koirat eivät tunnistaneet varianttinäytteitä positiiviseksi. Hän kertoo koirien päivityksen varianttien kattamiseksi olevan onneksi nopeaa, sillä se vie vain kaksi päivää.

Tarkkuus pcr-testin luokkaa

Nykyinen koronavirusinfektion diagnoosi perustuu pcr-testiin. Testit soveltuvat kuitenkin huonosti suurten ihmismassojen seulontaan muun muassa tulosten hitauden ja korkean hinnan vuoksi. 

Hajukoirien uskotaan voivan tarjota merkittävä työkalu viruksen leviämisen rajoittamiseen esimerkiksi lentokentillä ja satamissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä.

– Hajukoirien tarkkuus vertautuu erittäin hyvin pcr-testeihin. Tulosten luotettavuus on parempi kuin monissa kotitesteissä, Kantele sanoo.

Tullin koronakoirat eivät pääsekään töihin: STM:n mukaan lääketieteellinen näyttö ei vielä riitä – tulli on hämmentynyt päätöksestä 5:59
Katso myös: Tullin koronakoirat eivät pääsekään töihin: STM:n mukaan lääketieteellinen näyttö ei vielä riitä – tulli on hämmentynyt päätöksestä

Koiran rodulla ei hajutehtävien hoitamisessa ole merkitystä. Kantele kertoo, että tutkimuksen yksi parhaista hajukoirista oli sekarotuinen Kössi, joka oli pelastettu Espanjasta.

– Jos on jo valmiiksi hyvin koulutettu koira sekä hyvä kouluttaja, koiran voi opettaa tunnistamaan koronavirusinfektion parissa viikossa.

Kolmivaiheinen tutkimus

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen ja lääketieteellinen tiedekunta sekä HUS suunnittelivat yhdessä hajukoirien tarkkuuden testaamiseksi kolmoissokkoutetun, satunnaistetun ja kontrolloidun tutkimusasetelman. 

Siinä kukaan testaajakolmikosta eli koirasta, koiraohjaajasta ja tutkijasta ei tiennyt, mitkä haisteltavina olevista ihopyyhkäisynäytteistä olivat positiivisia ja mitkä negatiivisia.

Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa eli koulutusvaiheessa hajukoirat opetettiin tunnistamaan koronaviruspotilaan ihonäyte verrokin näytteestä. Useamman viikon harjoitusjakson jälkeen koirat siirtyivät Helsinki-Vantaan lentokentälle tutkimuksen seuraaviin vaiheisiin.

Toisessa vaiheessa hajukoirat suorittivat validaatiokokeen, jolla ne osoittivat osaamisensa. 

Kokeen aikana jokaiselle hajukoiralle esiteltiin 420 näytteen sarja. Näytteet olivat rinnakkaisia eli kukin koira sai haisteltavakseen identtisen setin, jossa oli 114 koronaviruspotilaan ja 306 verrokin näytettä, Helsingin yliopiston tiedotteessa kerrotaan. Näytteen antajienkoronavirustilanne oli varmistettu pcr-tutkimuksella.

Tutkimuksen kolmas vaihe suoritettiin seulomalla Helsinki-Vantaan lentokentän matkustajia ja henkilökuntaa. Hajukoirat tunnistivat oikein lähes 99 prosenttia negatiivisista näytteistä.

Lue myös:

    Uusimmat