Tuore tutkimus: Sairastettu koronatauti lisää veritulpan riskiä leikkauksen jälkeen

Verisuonitukokset ovat yleisiä Suomessa – tällaisia ovat tukosten riskitekijät 6:27
Mitkä tekijät lisäävät riskiä sairastua verisuonitukoksiin? Hyytymissairauksien professori Riitta Lassila kertoo myös, miten itse voi ehkäistä verisuonitukoksia.

Leikkauksen jälkeen ilmenneet veritulpat nostivat kuoleman riskin viisinkertaiseksi, selviää uudesta kansainvälisestä tutkimuksesta.

Sairastettu tai aktiivinen koronavirustauti lisää veritulpan riskiä leikkauksen jälkeen, kertoo tuore tutkimus.

Jos koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastui korkeintaan viikkoa ennen leikkausta tai enintään kuukauden se jälkeen, sairastuneista 2,2 prosenttia sai veritulpan 30 päivän seuranta-ajalla. Koronalta välttyneistä veritulpan sai leikkauksen jälkeen 0,5 prosenttia.

1–6 viikkoa ennen leikkausta koronataudin sairastaneista potilaista 1,5 prosenttia ja yli kuusi viikkoa ennen leikkausta sairastaneista yksi prosentti sai veritulpan.

Tutkimukseen osallistui 128 000 leikkauspotilasta 1 600 eri sairaalasta ja 115 maasta osana Birminghamin yliopiston vetämää tutkimusta.

Laskimotukokset, kuten syvälaskimotukokset ja keuhkoveritulpat, ovat vakavia tiloja, joissa laskimoon muodostuu veritulppa. Laskimotukosten on arvioitu olevan tärkein estettävissä oleva kuoleman syy sairaalaan joutuneilla potilailla.

Tarve lisätutkimukselle

Tutkimuksessa nousi esiin tärkeä heikkous. Tietojen keruuhetkellä maailmalla ei ollut vielä riittävästi tietoa tukoksia estävän lääkityksen tärkeydestä koronavirusinfektiota sairastavilla potilailla, eikä verenohennuslääkkeitä koronavirusinfektioon sairastuneilla käytetty kaikkialla systemaattisesti.

Tämän vuoksi tutkijat toteavat, että koronavirusinfektioon liittyvien tukosten estosta kirurgisilla potilailla tarvitaan lisätutkimuksia.

– Leikkaus aiheuttaa jo itsessään riskin tukoksille, koska haavat, makaaminen ja leikkauksen aiheuttama tulehdus lisäävät veren hyytymistä. Myös koronavirustaudilla tiedetään olevan tukoksia lisäävä vaikutus, tutkimuksen Suomen maajohtaja, professori Joonas Kauppila Oulun yliopistosta ja Oulun yliopistollisesta sairaalasta kommentoi.

Uutista korjattu 3.9.2021 kello 8.46: STT korjaa, että 2,2 prosentin veritulppariski on henkilöillä, jotka ovat sairastaneet koronataudin korkeintaan viikkoa ennen leikkausta tai enintään kuukauden sen jälkeen, ei kuukauden ennen leikkausta sairastaneilla. Aiemmin jutussa luki, että kuukauden sisällä ennen leikkausta koronan sairastaneilla riski veritulppaan on 2,2 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat