Tuore kyselytutkimus: Iäkkäät ja maaseudulla asuvat kokevat vähemmän raha-asioihin liittyvää häpeää

Raha-asioihin liittyvää häpeää kokevat vähiten yli 60-vuotiaat ja maaseudulla asuvat, kertoo Santander Consumer Finance -rahoitusyhtiön teettämä kyselytutkimus.

Yli 60-vuotiaista vain 6 prosenttia tuntee rahaan liittyvää häpeää, kun alle 30-vuotiaissa aikuisissa osuus on kolminkertainen.

Maaseudulla asuvista vain 4 prosenttia kokee häpeää raha-asioista. Erikoisen pientä lukua selittää liiketoimintajohtaja Lauri Timgrenin mukaan tässäkin todennäköisesti ikä.

–  Ikäryhmien välillä on kohtuullisen suuria eroja, ja maaseudulla asuvien pieni prosentti häpeän tuntemisessa luultavasti heijastaa maaseudun ikäjakaumaa, hän sanoo STT:lle.

Yleensä häpeää tunnetaan, koska rahaa on liian vähän. Kuitenkin myös hyvää taloudellista tilannetta voidaan hävetä varsinkin, jos tutuilla on pulaa rahasta.

Alle 2 250 euroa kuukaudessa ansaitsevista vastaajista 18 prosenttia koki häpeää rahoistaan. Enemmän tienaavista rahatilannettaan häpesi noin puolet pienempi joukko.

Yleisimmät rahaan liittyvät huolenaiheet ovat monelle vanhoja, ikäviä tuttuja: yllättävät menot ja pienet tulot huolestuttivat yli 40 prosenttia vastaajista. Myös asumiskustannukset ja arjen elintason ylläpitäminen huolettivat noin joka kolmatta.

YouGovin kuluttajapaneelissaan toteuttamaan verkkokyselyyn vastasi 1 023 ihmistä viime lokakuun lopulla. Kokonaistuloksissa luottamusväli on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat