Tuomioja toivoo suomalaisten vapautumista viikonloppuna

Ulkoministeri Erkki Tuomioja toivoo, että Jolon saarella Filippiineillä panttivankeina olevat suomalaiset vapautuvat ensi viikonloppuna. Tuomioja sanoi tänään matkustavansa todennäköisesti itse vastaanottamaan panttivankeja Libyan pääkaupunkiin Tripoliin.

-Odotamme, että Libyan välittäjä Rajab Azzarouq palaa ilmeisesti torstaina Filippiineille. Toivottavasti prosessi silloin jatkuu heti niin, että viikonvaihteessa loputkin ulkomaalaiset panttivangit ja heidän joukossaan kaksi suomalaista saataisiin vapaaksi, Tuomioja sanoi.

Tuomiojan mukaan on todennäköistä, että myös loput vapautettavat panttivangit luovutetaan kotimaihinsa Libyan kautta.
-Asia on vielä auki, mutta todennäköisesti myös Suomen ulkoministeri on mukana Tripolissa heitä vastaanottamassa. Siihen olemme varautuneet, hän sanoi.

Ei lunnaita

Tuomioja painotti, ettei Suomi ole maksanut tai maksamassa lunnaita panttivankien vapauttamisesta. Suomea

Vahanen ja Fränti Jolon panttivankileirillä

ei ole myöskään pyydetty osallistumaan mihinkään kehitysprojekteihin Filippiineillä. Tuomiojan mukaan koko Filippiinien kehitysapukysymys olisikin pidettävä erillään panttivankikysymyksestä.

-Tässähän on kyse aivan selvästi rikollisesta terrorismista. Sen taustalla ovat kuitenkin Etelä-Filippiinien yhteiskunnalliset olot. Jos kansainvälinen yhteisö löytäisi keinoja Etelä-Filippiinien yhteiskunnallisen kehityksen tukemiseksi ja sillä olisi myönteisiä seurauksia yhteiskuntarauhan kannalta, sehän olisi hyvä asia. Asiaa täytyy kuitenkin käsitellä täysin erillään tästä ajankohtaisesta tilanteesta.

Libya pitkään mukana

Libyan näkyvää roolia panttivankineuvotteluissa Tuomioja kommentoi muistuttamalla, että Libya on jo pitkään ollut mukana sovittelemassa Etelä-Filippiinien muslimisissien ja Filippiinien hallituksen välillä.

-Entisellä suurlähettiläällä Azzarouqilla ja Libyalla on näyttöjä siitä, että he ovat pystyneet välittämään vastaavanlaisissa tilanteissa aiemmin ratkaisuja. Me olemme totta kai halunneet painottaa, että kaikkia keinoja panttivankien vapauttamiseksi on käytettävä. Suomen ja Libyan suhteisiin panttivankineuvottelut eivät Tuomiojan mukaan vaikuta.

-Jos tämä aktiivisuus merkitsee sitä, että Libya hyväksyy kansainväliset pelisäännöt, se on positiivista. Meillä ei ole kuitenkaan mitään omia näkökohtia asian suhteen. Libya on vauras öljymaa; sinne ei ole annettu kehitysapua eikä varmaan anneta tulevaisuudessakaan. Suomella on Tripolissa asiainhoitaja eikä siihenkään tilanteeseen suunnitella muutoksia, Tuomioja sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat