Mainos

Tuomioja: Kaikkien pitäisi liittyä asekauppasopimukseen

Ulkoministeri Erkki Tuomioja vetosi YK:ssa pidetyssä korkean tason kokouksessa, että kaikkien maiden pitäisi liittyä asekauppasopimukseen, jonka Yhdysvallat hyväksyi tänään.

– Kaikkien maiden tulisi liittyä asekauppasopimukseen. Pienten ja suurten maiden, aseiden tuottajamaiden ja kehitysmaiden tulisi kaikkien ratifioida sopimus, Tuomioja totesi kokouksessa, jossa käsitellään asekauppasopimusta (ATT) ja sen voimaantulon edistämistä.

Sopimuksen tarkoituksena on valvoa tavanomaisten aseiden kauppaa sekä rajoittaa niiden käyttöä sotarikoksissa ja kansanmurhissa.

Suomi on yhdessä Argentiinan, Australian, Costa Rican, Ison-Britannian, Japanin ja Kenian kanssa yksi asekauppasopimusprosessin alullepanijoista.

Ulkoministeriö kertoo tiedottessaan, että Tuomioja piti puheen kaikkien seitsemän aloitteentekijämaan nimissä New Yorkissa. Se on ensimmäinen kansainvälinen sopimus asekaupasta. Sopimus sisältää ulkoministeriön mukaan esimerkiksi sotilaskäyttöön tarkoitetut tavanomaiset aseet sekä pien- ja kevytaseet, ammukset, osat ja komponentit.

– Tiedämme, että säännöstelemätön asekauppa aiheuttaa paljon kärsimystä. Tämä sopimus tulee vaikuttamaan miljoonien ihmisten; miesten, naisten ja lasten elämään, Tuomioja sanoi puheessaan.

Tuomioja kiitteli niitä 107 valtiota, jotka ovat sopimuksen allekirjoittaneet ja niitä kuutta maata, jotka ovat ratifioineet sopimuksen. Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry allekirjoitti sopimuksen Yhdysvaltojen puolesta keskiviikkona New Yorkissa.

Suomi allekirjoitti sopimuksen kesäkuussa. Sopimuksen ratifiointi käsitellään vielä eduskunnassa.

Ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan ,että kaikki EU-maat pyrkivät saamaan asekauppasopimuksen voimaan mahdollisimman nopeasti ja samalla maat pyrkivät edistämään sopimuksen kansainvälistä voimaantuloa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.