Mainos

Tuomioja: Kaikki vilppi ei ole peräisin Kremlistä

Venäjän presidentinvaalien lopputulos ei jännittänyt etukäteen - jo hyvissä ajoin tiedettiin, että pääministeri Vladimir Putin valitaan kolmannelle kaudelleen. Ehdokasasettelu vaaleissa oli sellainen, että Putiniin kohdistuva kritiikki ei kanavoitunut muillekaan ehdokkaille, sanoo ulkoministeri Erkki Tuomioja (sdp).

Tuomiojan mukaan nyt on tärkeää analysoida väitteet vaalivilpistä. Tarkkailijoita oli ennätysmäärä, joten raportteja on tullut aikaisempaa enemmän.

– Oleellista on, miten venäläiset viranomaiset näitä väitteitä tutkivat. Kaikki vilppi ei ole Kremlistä lähtöisin, vaan Venäjällä on paljon paikallisjohtajia, jotka haluavat osoittaa tukensa hallinnolle tulosta peukaloimalla, Tuomioja arvelee.

Ulkoministeri ei usko, että vaalitulos merkitsee muutosta Suomen ja Venäjän suhteissa. Putin on tuttu mies maan johdossa.

– Hän on ollut johdossa, presidenttinä ja pääministerinä, yli kymmenen vuotta. Hän tuntee Suomen hyvin. Toki meilläkin on nyt presidentti vaihtunut, joten pian järjestetään varmasti ensimmäinen tapaaminen presidenttien välillä.

Tuomioja muistuttaa, että maailman tapahtumat vaikuttavat myös Putiniin, joten hän joutuu tekemään tulevina vuosina valintoja.

– Venäjän johto haluaa varmasti tehdä maasta kilpailukykyisen valtion, mutta se ei ole mahdollista ilman avautumista.

(MTV3)

Katso ulkoministeri Erkki Tuomiojan haastattelu: (Huomenta Suomi 5.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.