Mainos

Putin saamassa murskavoiton - myös oikeaa kannatusta takanaan

Venäjällä pääministeri Vladimir Putin on nousemassa presidentinvaalien voittoon selvin luvuin ensimmäisellä kierroksella. Putinin äänisaalis oli lähes 65 prosenttia, kun suurin osa äänistä oli laskettu.

Putin julistautui jo illalla vaalien voittajaksi. Kymmenettuhannet Manezhnaya-aukiolle Moskovan keskustaan saapuneet Putinin kannattajat vastasivat tähän hurraten.

– Kannatusluvut näyttävät selkeästi isommilta kuin mitä on etukäteen kuviteltu. Etukäteisarviossa Putinin arveltiin saavan 55-60 prosenttia äänistä, MTV3:n kirjeenvaihtaja Mirja Sipinen kertoo Pietarista.

Myös istuva presidentti Dimitri Medvedev kommentoi voittoa.

– Me tarvitsemme tätä voittoa, jotta Venäjästä tulee moderni, vahva ja itsenäinen, Medevedev sanoi voitonjuhlassa.

Toiseksi eniten ääniä saanut kommunistien Gennadi Zjuganov jäi kauas Putinin taakse.

Zjuganov on ehtinyt jo syyttää Putinia vaalivilpistä. Raportteja vaalivilpistä on tehty lukuisia. Tapoja vilpin tekemiseen on keksitty monenlaisia.

– Eräässä äänestyspaikassa väitettiin, että sinne kuljetetaan bussilasteittain maksettuja äänestäjiä äänestämään Putinia. Systeemi on se, että voidaan tuottaa massoittain ääniä ilman, että niitä voidaan rekisteröidä varsinaiseksi vaalivilpiksi.

Sipinen huomauttaa, että Putinilla on vilppisyytöksistä huolimatta myös aitoa kannatusta takanaan.

– Vaalin oikeudenmukaisuuteen suhtaudutaan skeptisesti. Täytyy kuitenkin muistaa, että Putin on myös aivan aidosti suosittu, mikä näkyy kadulla. Ylivoimainen enemmistö on sanonut äänestävänsä Putinia, koska heidän mielestään hän on ainoa ihminen, joka pystyy johtamaan Venäjän kaltaista maata.

Oppositio aikoo kuitenkin järjestää tänään suurmielenosoituksia ympäri maata.

(MTV3)

Katso Maarit Roihan raportti Moskovasta (Kymmenen uutiset 4.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.