Tuomio kunniaväkivallasta: Äiti ja täti pahoinpitelivät tyttöä, koska eivät hyväksyneet hänen suhdettaan – hovioikeus alensi rangaistuksia

Helsingin hovioikeus alensi maanantaina rangaistuksia tapauksessa, jossa äiti ja täti tekivät väkivaltaa perheen tyttärelle Helsingissä elokuussa 2016.

Syyttäjän mukaan äiti ja täti muun muassa väänsivät tyttären kädet selän taakse ja tönäisivät hänet portaita alas. Sen jälkeen täti löi tytärtä kahdesti nyrkillä suuhun, minkä jälkeen tytär pakeni paikalta, syytteessä sanotaan.

Tytär kertoi poliisitutkinnassa, että hänen elämäänsä oli rajoitettu 6-vuotiaasta lähtien ja että häneen kohdistunut kontrollointi alkoi 10-vuotiaana.

Tytär sanoi, että hänen vanhempansa olivat lyöneet häntä vyöllä ja potkineet, jos näkivät hänen puhuvan pojan kanssa. Tyttären mukaan eno oli sanonut tappavansa hänet, jos kuulee hänen seurustelevan.

Parikymppinen tytär kertoi esitutkinnassa, että oli seurustellut miehensä kanssa kaksi vuotta. Tyttären kertoman mukaan äidin ja tädin suhtautumisen taustalla oli kulttuurinen tapa, jossa lapset eivät itse saa valita puolisoaan. Tytär kertoi kuuluvansa sikheihin, Intiasta lähtöisin olevaan uskontokuntaan.

Maineensa säilyttämiseksi perhe halusi järjestää tyttärelle rahalla ostetun miehen, tytär kertoi esitutkinnassa. Tyttären mukaan hänen äitinsä oli uhannut, että he järjestävät miesystävän takaisin Intiaan ja että mies tapetaan siellä.

Äiti ja täti kiistivät pahoinpidelleensä tytärtä. Helsingin käräjäoikeus oli eri mieltä ja katsoi heidän syyllistyneen syytteen mukaiseen pahoinpitelyyn. Oikeus totesi, että teon motiivina olivat kulttuuriset ja uskonnolliset syyt ja että kyse oli niin sanotusta kunniaväkivallasta.

Käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden helmikuussa äidin ja tädin viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen pahoinpitelystä.

Tyttären kertomusta vaadittiin hyödyntämiskieltoon

Tuomitut valittivat hovioikeuteen ja vaativat, että käräjäoikeuden viime vuoden tammikuussa tekemä päätös tyttären vaitiolo-oikeuden syrjäyttämisestä kumotaan ja tytärtä koskeva esitutkinta-aineisto määrätään hyödyntämiskieltoon.

Hovioikeus päätyi kuitenkin syyttäjän kannalle ja linjasi, että tyttären esitutkintakertomusta ja muuta aineistoa on voinut käyttää todisteena.

Myös hovioikeus piti tapahtumia pahoinpitelynä ja katsoi, että teon motiivina olivat kulttuuriset ja uskonnolliset syyt ja että kyse oli kunniaväkivallasta.

Uhrin vammojen vähäisyyden ja aiemman oikeuskäytännön perusteella hovioikeus kuitenkin alensi äidille ja tädille tuomittuja rangaistuksia. Hovioikeus tuomitsi 50-vuotiaan äidin ja 56-vuotiaan tädin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen pahoinpitelystä.

Hovioikeuden ratkaisu syntyi äänin 2–1. Eri mieltä ollut oikeuden jäsen ei olisi alentanut rangaistuksia.

Lue myös:

    Uusimmat