Espoolainen isä teki pienen tyttärensä elämästä helvetin – sitoi nippusiteillä, löi vyöllä, roikotti hiuksista ja haukkui alatyylisesti

Espoolainen yrittäjä on tuomittu lapsensa pahoinpitelystä  kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hän teki pienelle tyttärelleen väkivaltaa muun muassa piiskaamalla tätä takapuolelle, roikottamalla hiuksista ja sitomalla hänet nippusiteillä.

Mies tuomittiin torstaina Espoon käräjäoikeudessa neljästä törkeästä pahoinpitelystä, kunnianloukkauksesta ja laittomasta uhkauksesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tytär oli rikosten tapahtuma-aikaan 6-7 -vuotias. 

Neljä pahoinpitelyä, kunnianloukkaus ja laiton uhkaus

Pahoinpitelytapauksia on kaikkiaan neljä. Ensimmäisessä tapauksessa isä oli mies oli lyönyt tytärtään pakaroille nahkaisella vyöllä. Toisessa tapauksessa hän löi lasta takapuolelle kämmenellä ainakin kolmesti. Näistä tilanteista uhrille aiheutui ainakin kipua ja mielipahaa.

Kolmannessa pahoipitelytapauksessa hän löi tytärtään käsivarteen ja pisti tätä myös haarukalla käsivarteen ja raapi jalkaan.

Neljännessä ja tuomion mukaan kaikista vakavimmassa tapauksessa isä sitoi tyttärensä nippusiteillä käsistä ja jaloista retuutettuaan tätä ensin hiuksista niin, että lapsi oli noussut ilmaan. Tytär sai tilanteessa hankaumajälkiä ja henellä aiheutui pelkoa ja turvattomuuden tunnetta.

Oikeuden mukaan isä myös haukkui tytärtään vuosien ajan käyttämällä hänestä hyvin halventavia nimityksiä. Lisäksi hän uhkaili tytärtään useasti fyysisellä väkivallalla kuten ”remmistä saamisella”.

Lähetti kuvan sidotusta lapsesta vaimolleen

Rikokset tulivat tietoon, kun mies lähetti syyskuisena iltana vuonna 2018 silloiselle vaimolleen Whatsappissa kuvan nippusiteillä sitomastaan tyttärestä. 

Vaimo kertoi oikeudelle menneensä shokkiin nähtyään kuvan ja käskeneensä miestään heti vapauttamaan tytön. Hän kertoi miehelle viestissään myös paljon huomiota saaneesta Vilja Eerikan tapauksesta, jossa myös nippusiteissä pidetty 8-vuotias tyttö lopulta surmattiin pitkän kaltoinkohtelun päätteeksi.

Mies kertoikin vapauttaneensa tyttärensä heti viestin saatuaan. Mies arvioi tyttären olleen sidottuna yhteensä 2-3 minuuttia.

Sosiaalipäivystyksen kautta sairaalaan

Vaimo kertoi, ettei järkytyksen takia tiennyt mitä tehdä, ja soitti siksi Espoon kaupungin sosiaalipäivystykseen. Sieltä äitiä neuvottiin menemään tyttärensä kanssa lääkäriin.

Äiti menikin kahden tyttärensä kanssa Jorvin sairaalaan päivystykseen. Sairaalassa ilmeni, että pahoinpitelyn uhriksi joutunut tyttö oli kärsinyt paljon etenkin henkisestä väkivallasta. Äiti jäi lasten kanssa yöksi sairaalan lastenvuodeosastolle ja tapahtuneesta tehtiin lastensuojeluilmoitus ja ilmoitus poliisille.

Isän mukaan rangaistukset ovat olleet lievempiä

Isä kiisti suurimman osan syytteistä, mutta myönsi toimineensa osittain syytekohdissa kuvatulla tavalla. Hän kertoi kuitenkin oikeudelle, että oli pyrkinyt tyttärensä turvallisuuden varmistamiseen. Hän sanoi kokeneensa, ettei olisi voinut toimia millään muulla tavalla.

Isä on oikeudessa kertonut tyttären olevan hyvin impulsiivinen ja saaneen raivokohtauksia, joiden takia on jouduttu neljä kertaa kutsumaan ambulanssi.

Isän mukaan ainoa tapa rauhoittaa tytärtä on ollut kädestä kiinni pitäminen. Perheessä käytettyjä rangaistuksia ovat isän mukaan olleet TV:n katselun rajoittaminen ja puhelimen ottaminen pois. Tytär on myös ollut väkivaltainen koulussa ja isä on katsonut syytteessä kuvattujen tilanteiden johtuneen tyttären käytöksestä.

Isän mukaan perhe ei ole saanut sellaista apua, mitä olisi toivonut.
Hän kertoi oikeudessa, että välit tyttäreen ovat edelleen hyvät.

Äidille lähetettyä Whatsapp -kuvaa isä selitteli siten, että hänen oli pakko sitoa tytär kiinni, ettei tämä karkaisi. Valokuvan hän oli omien sanojensa mukaan ottanut osoittaakseen, että lapsi on turvassa.

Kahdeksan kuukautta ehdollista

Oikeus totesi miehen syylliseksi syytteenmukaisiin pahoinpitelyihin, kunnianloukkauksiin ja laittomaan uhkaukseen. Oikeus totesi myös, ettei perustetta väkivallan käyttämiselle ole ollut suojelutarkoituksessa tai muuten eikä lapsi voi olla syyllinen väkivaltaa ylivilkkautensa tai muun luonteenpiirteen takia.

Miehelle langetettiin kahdeksan kuukauden vankeusrangaistus, jonka hän suorittaa ehdollisena aiemman nuhteettoman taustansa vuoksi. Hän joutuu myös maksamaan tyttärelleen korvauksia yhteensä 4100 euroa, josta 2800 tuli henkisestä kärsimyksestä ja 1300 kivusta ja särystä.

Apua oli haettu aiemmin

Tyttärellä ja hänen perheellään on ollut kontakti perheneuvolaan vuosina 2014 ja 2015. 
Hoitokontakti perheneuvolaan päättyi, koska sopivia tapaamisaikoja ei löytynyt.
Uusi perheneuvolakontakti solmittiin huhtikuussa 2016, koska psykologi oli toivonut tutkimusta mahdollisen ADD/ADHD:n arvioimiseksi, mutta tapaaminen ei ollut toteutunut ajanvarausten vaikeuksien vuoksi.

Tytär kävi  erityisluokkaa kehittymisvaikeuksien ja tarkkaavaisuushäiriön vuoksi.

Hän sai syksyllä 2017 terveyskeskuksesta lähetteen psykiatriseen erikoissairaanhoitoon tunne-elämän vaikeuksien takia.
Samana syksynä hänellä oli myös akuutti sairaalajakso Lastenlinnan sairaalassa.

Isällä on ollut poliisin päätöksellä määrätty väliaikainen perheen sisäinen lähestymiskielto, jonka käräjäoikeus on vahvistanut. Se on päättynyt vuonna 2017. 

Lue myös:


Lue myös:

    Uusimmat