Tuomas Virkkusen kommentti: Jättiläiset vihdoin taas vastakkain – yhteinen historia täynnä jumalaisia suorituksia

On aika käsittämätöntä, etteivät Real Madrid ja Inter ole kohdanneet kentillä 22 vuoteen. Kahden megaluokan seurojen väliset kohtaamiset ovat pitkän linjan futisfanien folklorea parhaimmillaan, eikä tiistain Mestarien liiga -kamppailustakaan ole lupa odottaa mitään muuta kuin unohtumatonta iltaa, kirjoittaa C Moren selostaja Tuomas Virkkunen.

"Grande Inter" on käsite Italiassa. Sillä viitataan Interin suuruuden aikoihin 60-luvulla. Suuruuden luojana tunnetaan Helenio Herrera, valmentaja joka modifioi "catenaccio" -puolustustapaa pistämällä liberon kentälle kahden topparin taakse.

Kolmen Scudetton lisäksi Herreran suurimmat ja unohtumattomimmat saavutukset tulivat Euroopassa. Interin kautta aikain ensimmäisen Eurooppa Cupin (nykyinen Mestarien liiga) tiellä finaalissa oli enää silloinen ylivoimainen Euroopan valtias, Real Madrid.

Wienissä pelatun finaalin pettyjiin kuuluivat lajin suurimpia tähtiä, kun Madridin Ferenc Puskas, Paco Gento ja Alfredo di Stefano hävisivät Interille, jonka tähtenä hääri Sandro Mazzola ja Luis Suarez (se aikaisempi). Seuraavana vuonna Inter kaatoi finaalissa Benfican ja mestarivalmentaja Herrera ansaitsi lempinimen "Il Mago", taikuri.

Seurat kohtasivat useampaan otteeseen myös seuraavina vuosikymmeninä, mutta 80-luvun keskinäiset kuuluvat taas Real Madridin historiaan isoilla kirjaimilla. Peräkkäisinä vuosina 1985 ja 1986 Uefa-cupin semifinaalissa Milanossa Inter vei avausosat nimiinsä 2-0 ja 3-1.

Kumpanakin vuonna Real oli kovan paikan edessä, mutta niinä vuosina heillä oli joukkueessaan Juanito, joka vielä tänäkin päivänä tunnetaan madridistojen comebackien kuninkaana.

Vielä tänä päivänäkin Santiago Bernabeulla lauletaan Juaniton nimeä, jos Real on ahdingossa ja vaaditaan ihmenousua voittoon. Juanito ei aina ollut se, joka teki tarvittavat maalit, mutta hän oli se joka sytytti jengin ja valoi uskoa kaikkein pimeimmällä hetkellä. Kumpanakin keväänä Juaniton avustuksella Real nousi jälkimmäisissä osaotteluissa voittoon ja lopulta vei kahdesti Uefa-cupin.

Toistaiseksi viimeisin kohtaaminen tapahtui syksyllä 1998, jolloin Madrid oli Mestarien liigan hallitseva mestari. Tässä kamppailussa se joutui kuitenkin nöyrtymään Roberto Baggion magian edessä. "Il divino Codino", jumalainen poninhäntä tuli vaihdosta kentälle ja ratkaisi pelin kahdella osumallaan.

Tämänkertaisissa painoksessa on myös upeita elementtejä ennakkoon. Zinedine Zidane ja Antonio Conte kantoivat mustavalkoisia Juven värejä yhdessä viiden vuoden ajan (1996-2001), nyt he kohtaavat managereina ensimmäistä kertaa.

Tämän kauden hankinta Achraf Hakimi pääsee Interissä näyttämään kasvattiseuralleen ja ennen kaikkea Zidanelle, mitä he menettivät päästäessään Hakimin pois. Arturo Vidal, jonka elämäkerrassa paljastetaan, että Vidal oli pikkupoikana Real Madrid-fani, pääsee jälleen taistelemaan seuraa vastaan, johon hänelle on kehittynyt vähintäänkin pieni viha-rakkaussuhde.

Kaksi täpärästi kärsittyä tappiota Bayern-vuosina Realille semifinaaleissa ovat saneet Vidalin huutelemaan vääryyttä ja salaliittoja, joita hän nyt päässee kentällä jälleen korjaamaan. 

Lue myös:

    Uusimmat