Euroopan jalkapallokauden kruunu – tämä kaikki sinun tulee tietää Mestarien liigan loppuottelusta ja sen lähtökohdista

C Moren asiantuntijat ennakoivat Mestarien liigan finaalia: "Interillä on sanansa sanottavana tässä pelissä"  2:50
"Interillä on sanansa sanottavana tässä pelissä" – näin C Moren asiantuntijat Mika Väyrynen ja Jari Litmanen ennakoivat Mestarien liigan finaalia

Jalkapallon Mestarien liigan loppuottelussa kohtaavat välierissään ylivoimaisesti vastustajansa lyöneet joukkueet. Manchester City höykytti Real Madridia yhteismaalein 5–1 ja Inter Milan paikallisvastustajansa AC Milanin yhteismaalein 3–0. Loppuottelu on määrä pelata Istanbulissa kesäkuun 10. päivä.

Sitten vuoden 1999 ja Manchester Unitedin City on ensimmäisenä englantilaisena joukkueena kiinni triplassa – eli Mestarien liigan, Valioliigan ja FA Cupin voitoissa.

Vaikka Pep Guardiolan ryhmä on finaalin suuri ennakkosuosikki, yksi kohtaaminen neutraalilla kentällä on osoittautunut kilpailun historiassa ennenkin arvaamattomaksi yhtälöksi.

Julian Alvarez viimeisteli Real Madridin murskajaiset – Manchester City finaaliin maalein 4–0 1:51
Yhdeksän pelaajaa on voittanut samalla kaudella sekä Mestarien liigan että maailmanmestaruuden pelattuaan molemmissa finaaleissa. Cityn Julian Alvarezilla ja Interin Lautaro Martinezilla on mahdollisuus liittyä kesäkuussa tähän ryhmään. 

Inter on vahvistamassa asemiaan Serie A:ssa neljän parhaan joukossa ja pelaamassa Mestarien liigassa sarjasijoituksenkin puitteissa myös ensi kaudella.

Se on loppuottelussa ensimmäistä kertaa sitten kevään 2010, jolloin se kaatoi Diego Militon maaleilla Bayern Münchenin 2–0. Seura on voittanut Euroopan himotuimman tittelin kaikkiaan kolmesti.

Inter juhli Serie A:n voittoa kaksi vuotta sitten keväällä 2021, mutta tuskin monikaan sen kannattajista olisi uskonut joukkueen pelaavan kaksi vuotta myöhemmin Euroopan suurimmassa ottelussa.

Kultaisesta kaudesta huolimatta joukkue oli ajautunut syviin talousvaikeuksiin, josta se pelastautui lainalla ja tähtipelaajiensa myynneillä.

Vielä tällä kaudella maalis-huhtikuussa sen peli tökki pahemman kerran, mutta seuran päävalmentajaksi mestaruuteen valmentaneen Antonio Conten jälkeen saapunut Simone Inzaghi on muovannut joukkueesta tärkeimmällä hetkellä laidoiltaan vaarallisen, keskikentältä luovan ja viime aikoina myös kärjestä tehokkaan. 

Kaivattu on loppuottelupaikka myös Manchesterissa. Vuodesta 2016 joukkuetta valmentanut Guardiola on rakentanut tähtisikermäänsä vuosi toisensa perään juuri Mestarien liigaa priorisoiden, mutta seura on toistaiseksi kaatunut eri vaiheissa vain toinen toistaan dramaattisemmilla tavoilla. Kesällä 2021 se selviytyi loppuotteluun, mutta hävisi Chelsealle tuolloin 0–1.

Vaikka Guardiola julkisesti väittää muuta, ottelulla on merkitystä hänelle myös henkilökohtaisesti. Espanjalaisluotsi on onnistunut valmentamaan menestyksekkäällä urallaan joukkueensa Mestarien liigan voittoon vain Barcelonassa yhdessä Lionel Messin kanssa. 

Maalikooste: Inter - AC Milan 2:03
Lautaro Martinez ja Romelu Lukaku ovat löytämässä toisensa Interin hyökkäyksessä kauden tärkeimmällä hetkellä.

Kesäkuun loppuottelu on ensimmäinen kilpailullinen kohtaaminen Manchester Cityn ja Inter Milanin välillä. Kyseessä on ensimmäinen ensikohtaaminen kilpailun loppuottelussa sitten kevään 2005 Liverpoolin ja AC Milanin ikimuistoisen finaalin.

Myös 2005 pelattiin Istanbulissa ja Ataturk-stadionilla. Uefa on joutunut kahdesti siirtämään kaupunkiin viime vuosina kaavailemansa loppuottelut koronavirukseen liittyvien matkustusrajoitusten vuoksi. Nyt uhkana ovat olleet maan presidentinvaaleista mahdollisesti aiheutuvat levottomuudet ja mellakat.

Ottelupaikkakunnan vaihtuminen on yhä mahdollista, mutta varmaa on se, että eurooppalainen jalkapallokausi huipentuu jälleen kahden huippujoukkueen kohtaamiseen, joka on säästetty kaikkien muiden sarjojen ja loppuotteluiden jälkeen kansainvälisen jalkapallokauden viimeiseksi näytökseksi.

Lue myös:

    Uusimmat