Tuomarisuuruus jyrähtää MM-kisojen tuomaripelistä – lataa räikeän esimerkin: "Järkyttävää"

1:13
Video: C Moren asiantuntijat Kari Jalonen ja Karri Kivi ottivat tiukasti kantaa tuomarointiin Suomen ja Kanadan välisen MM-finaalin jatkoerässä.

Venäläinen erotuomarilegenda Juri Karandin ärähtää Riian MM-kisojen tuomarityöskentelystä. Ikoni ei ole ollenkaan tyytyväinen viheltämisen tasoon.

Karandin katsoo, että erotuomaroinnin taso MM-kisoissa oli "todella alhainen". Hänen mukaansa yleinen ongelma oli, että tuomarit yrittivät "todella kovasti" vaikuttaa peliin ja hakea jäähyjä. Hänen mukaansa toisinaan jäähyjä tuomittiin, vaikka rikettä oli vaikea havaita.

– Tuomarin tehtävä on olla herättämättä huomiota, mutta näin ei ollut MM-kisoissa, Karandin sanoi Championatin mukaan.

Kuudet MM-kisat ja kahdet talviolympialaiset urallaan tuomaroinut Karandin puhisi lisäksi, että "jotkut hetket näyttivät järkyttäviltä".

– En esimerkiksi muista, että tuollaista ottelua Kanadan ja Yhdysvaltain välillä olisivat tuominneet kanadalaiset ja yhdysvaltalaiset tuomarit. Se luo tuplastandardit! 

Karandin viittaa Kanadan voittamaan välieräotteluun, jonka päätuomareina toimivat USA:n Andrew Bruggeman ja Kanadan Olivier Gouin sekä linjatuomareina Kanadan Dustin McCrank ja USA:n Brian Oliver.

– Miksi nämä tuomarit nimettiin? Koska kanadalaiset ja yhdysvaltalaiset näkivät, mikä eurooppalaisen tuomaroinnin taso oli, joten he pyysivät nimeämään nämä, jotka eivät pilaisi heidän peliään, Karandin sanoi.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n kunniagalleriaan Hall of Fameen nimetyn Karandinin mukaan on tarpeen nostaa kansainvälisen tuomaroinnin tasoa ja varmistaa, että kaikilla tuomareilla on sama näkemys tehtävistään ja sääntöjen tulkinnoista.

Runsaasti kritiikkiä

Karandin ei ole ainoa, joka tuomarointia on kritisoinut. Osa on tosin katsonut linjan olleen liian lepsu. Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen esimerkiksi murahti Karandiniin nähden päinvastaisesti, että "eihän täällä vihelletä suunnilleen kuin ruumiit".

C Moren asiantuntijat Kari Jalonen ja Karri Kivi puolestaan ihmettelivät, kun tuomarien pilli pysyi taskussa Suomen ja Kanadan välisen MM-finaalin jatkoerässä, vaikka Kanadan pelaajat käyttivät kyseenalaisia otteita (video jutun ylälaidassa).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja