Kommentti: Käsittämätöntä – mitä tämä mies teki MM-finaalissa?

1:47
Muun muassa tämä tuomio ihmetytti MM-finaalissa: Kanadan Cole Sillinger jäähylle korkeasta mailasta, vaikka Miro Heiskasen kasvoihin näytti osuvan Leijonat-puolustajan oma maila.

Oliko kukaan tarkastanut ruotsalaiserotuomari Mikael Nordin rekordia ennen jääkiekon MM-loppuottelua? MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen kysyy.

Oikeutta Suomen ja Kanadan välisessä MM-finaalissa Tampereella jakoi ruotsalainen päätuomarikaksikko Mikael Nord ja Linus Öhlund. Vihkoon meni ja pahasti.

Kanadan Cole Sillinger sai jäähyn korkeasta mailasta, vaikka Miro Heiskanen osui kasvoihinsa omalla mailallaan. Kanadan Damon Severson sai rusikoida Saku Mäenalasen poikittaisella mailalla ronskisti kumoon ilman rangaistusta kuutisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä. Kanadan 2–3-kavennusta veivattiin niin että se jo ehdittiin hylätä, mutta sitten hyväksyttiinkin, vaikka Josh Anderson oli painanut Miro Heiskasen tolppaa päin sillä seurauksella, että maali siirtyi.

0:05
Kanadan kapteenille Thomas Chabot'lle tuomittiin jatkoerässä kohtalokas jäähy – katso tilanne tästä uudesta kuvakulmasta.

Tässä vain muutama poiminta, kaikki isoja hetkiä pelin kulun kannalta. Parranpärinää riitti ja riittää. Luonnollisesti varsinkin hävinneen osapuolen eli Kanadan suunnalta.

Tausta oli tiedossa

0:19
Kanadan valmentaja tivasi haastoa kohujäähyn jälkeen – näin tuomari vastasi.

Virheitä voi sattua yksittäisessä ottelussa kenelle tahansa, ja usein sattuukin. Tuomaritkin ovat inhimillisiä hahmoja. Mutta nyt meni niin päin penaalia, että asian käsittely moisella "tällaista sattuu" -kuittauksella olisi arvotonta höpinää.

Eikä tässä olla vain jälkiviisastelemassa. Jo ennen ottelua ihmeteltiin, miten Nord ylipäätään saa viheltää maailmanmestaruuden ratkaisevassa ottelussa.

Vuoden 2015 MM-kisoissa Nord antoi Leijonien Leo Komaroville ulosajon polvitaklauksesta, vaikkei hän osunut Venäjän puolustajan Jevgeni Medvedevin polveen.

Nord myönsi viime vuonna Ruotsin C Morelle, että se oli väärin annettu ottelurangaistus, eikä kyseessä ollut "lähellekään polvitaklaus". Kyseisissä kisoissa Nord ei enää viheltänyt.

On kuitenkin tuomaroinut senkin jälkeen huipputasolla. Nord oli tuomitsemassa näissä kisoissa aiemmin muun muassa lohkovaiheen ottelua, jossa Leijonien Saku Mäenalanen ei saanut ulosajoa kyseenalaisesta taklauksestaan Yhdysvaltojen Jaycob Megnaan. Megnaa kovaotteisesti selän puolelta laitaan kolanneelle Mäenalaselle jaettiin vain kakkonen.

USA:n päävalmentaja David Quinn jakoi pelin jälkeen kuitenkin yhdestä asiasta tunnustusta.

– Tuomarit itse asiassa pahoittelivat minulle toisen erän jälkeen, että sen olisi pitänyt olla viiden minuutin iso jäähy, Quinn sanoi.

Mutta miten ihmeessä Nord sai tuomita MM-finaalissa? Tuliko kenellekään miehen suorituksia arvoturnauksissa seuranneelle olleelle yllätyksenä, mitä sen jälkeen nähtiin?

MM-loppuottelu on kansainvälinen huipputapahtuma, jossa oikeudenjakamisen kuuluu itsestäänselvästi olla parhaiden saatavilla olevien voimien käsissä. Nyt näin ei ollut. Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n vastuuhenkilöiden on tutkittava jatkossa tuomareiden taustat kriittisesti, ettei vastaavaa farssia pääsisi maailmanmestaruutta ratkottaessa syntymään.

Tampereen Nokia Arenan yleisö antoi vielä ottelun jälkeisissä seremonioissa mestaruushuumassakin ruotsalaisduolle korvia vihlovan vihellyskonsertin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja