Tuoksuille herkkä kärsii etenkin syksyisin

Sään kylmentyessä julkisissa sisätiloissa ollaan yhä enemmän. Tuoksuherkkyydestä kärsivälle syksy onkin haastavaa aikaa.

Julkisissa sisätiloissa on hyvä käyttää malttia tuoksujen käytössä. Tuoksuille herkän teatteri- tai elokuvailta tai pelkästään matka julkisessa liikennevälineessä voi mennä pilalle ympärillä leijuvien voimakkaiden hajusteiden vuoksi.

Yksittäisistä tuoksuista oireita aiheuttavat yleensä myski, home, tupakka, painomuste ja hapanruokatuotteiden tai kalan tuoksu.

Suomessa tuoksuyliherkkyydestä kärsii 10–40 prosenttia aikuisväestöstä. Oireissa on paljon vaihteluja mutta yleensä herkistyminen aiheuttaa erilaisia keskushermoston ja hengityselinten oireita. Se voi esiintyä nuhana, astmana, päänsärkynä, pahoinvointina, sydämentykytyksinä, huimauksena ja jopa hengenahdistuksena. Jotkut reagoivat vain yhteen tai muutamaan tuoksuun, toiset suureen joukkoon hajuja.

Tuoksuherkkyys ja hajusteallergia ovat eri asioita

Hengitysliitossa painotetaan, että hajusteallergia on eri asia kuin tuoksuherkkyys. Hajusteallergialla tarkoitetaan kosketusihottumaa, jota voi tulla esimerkiksi kosmetiikasta tai pesuaineista.

Tuoksuherkkyysoireiden taustaa ei täysin ymmärretä. Koska herkkyyden mekanismia ei kunnolla tunneta, hyvää hoitoa ei ole. Paras keino oireiden ehkäisyyn onkin voimakkaiden hajujen välttäminen.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Lähde: Hengitysliitto

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat