Mainos

Tuntuuko ajaminen pelottavalta? HS: Näillä vinkeillä pääset takaisin ratin taakse

Moni suomalainen pelkää, että hypätessään ratin taakse he aiheuttavat onnettomuuden, tappavat ihmisen tai vähintään vahingoittavansa toisen omaisuutta, kertoo Helsingin Sanomat.

HS:n verkkokyselyn mukaan ihmiset ovat valmiita paljoon pärjätäkseen ajopelkonsa kanssa. Jotkut ajavat vain tuttuja kiertoteitä, toiset ovat lopettaneet talviautoilun kokonaan. Yksi vastaajista kertoi harjoittelevansa ajamista öisin parkkipaikoilla.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa miehistä jopa 70 prosenttia on ilmoittanut, ettei pelkää ajaessaan koskaan. Naisilla vastaava luku on 30–40 prosenttia.

Ajopelko syntyy helposti pelkästään ajamisen puutteesta. Erityisesti vanhemmat naiset ovat saattaneet istua kymmeniä vuosia vain apukuskin paikalla, kun heidän miehensä ovat hoitaneet ajamisen.

– On kuitenkin todennäköistä, että rouva säilyttää ajoterveyden pidempään kuin mies. Mitäs sitten, kun mies saakin krempan, auto on tallissa, mökki Iisalmessa, mutta korttia ei enää olekaan? Ajotaitoa ja ajorohkeutta pitäisi ylläpitää, psykologian tohtori Mika Hatakka sanoo HS:lle.

Asiantuntijoiden vinkit ajopelosta pääsemiseen

 • Mene ajotunneille ja etsi rohkaiseva opettaja. Muutamakin tunti voi riittää.
 • Harjoittele auton käsittelyä ensin vaikka parkkipaikalla. Harkitse automaattivaihteista autoa, jos vaihteet tuntuvat vaikeilta.
 • Ajoita harjoittelut rauhalliseen ja vähemmän ruuhkaiseen hetkeen. Aja vaikka sunnuntaiaamuisin omaa korttelia ympäri. Siirry uusille reiteille vähitellen.
 • Aja autolla, joka on itsellesi tuttu.
 • Suunnittele reitit hyvin. Etene helposta reitistä vaikeampaan pikku hiljaa.
 • Älä stressaa muusta liikenteestä tai ota paineita, jos joku tööttää sinulle.

***

3:45

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.