Mainos

Tuntemattoman sotilaan 7 miljoonan budjetista 5 miljoonaa on yksityistä rahaa – "Sillä saatiin projekti liikkeelle"

2:01

Suomalainen elokuva-ala herättää kiinnostusta sijoittajissa. Suomessa on parin viime vuoden aikana aloittanut kaksi rahastoa, jotka sijoittavat yksinomaan kulttuurituotteisiin, kuten elokuviin. Alalla yksityinen raha otetaan positiivisesti vastaan.

Tuntemattoman sotilaan kolmas suurfilmatisointi on yksi Suomen kalleimmista elokuvatuotannoista. Seitsemän miljoonan budjetista viisi on yksityistä rahaa.

– Yksityinen rahoitus oli se, jolla saatiin projekti liikkeelle. Kun yksityiset sijoittajat olivat tulleet mukaan ja uskoneet projektiin, meillä oli mahdollisuus saada perinteisiäkin rahoittajia mukaan. Yksityisten sijoittajien merkitys oli aivan keskeinen, kertoo yksi Tuntemattoman sotilaan kolmesta tuottajasta ja Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy:n toimitusjohtaja Miia Haavisto.

Yksityiset sijoittajat ovat vasta viime vuosina aktivoituneet kulttuuriin sijoittamiseen Suomessa.

– Se on kehittynyt aika nopeasti. Vielä kolmisen vuotta sitten yksityinen rahoitus oli hyvin harvinaista. Sitä saivat lähinnä jotkut yksittäiset elokuvat jotka olivat suomalaisia elokuvia, mutta etsivät kansainvälistä yleisöä. Mutta tämä on todella nyt kehittymässä, niitä alkaa olla aika monessa elokuvassa, kertoo Suomen elokuvasäätiön tuotanto- ja kehitysjohtaja Petri Rossi.

Rossin mukaan rahastoja on parhaillaan syntymässä lisää kahden jo toimivan lisäksi. Yksityinen raha oli tärkeää paitsi Tuntemattomalle sotilaalle, myös tuleville projekteille.

– Yksityinen raha on erittäin tärkeää meidän alalle. Se on ainoa paikka kansainvälistymisen lisäksi, missä meillä on kasvupotentiaalia, koska meillä on rajalliset markkinat, Rossi jatkaa.

"Täydellinen taiteellinen vapaus"

Tuntemattoman sotilaan ympärille nousi pienoinen kohu, kun eri yhteistyökumppanit julkaisivat yhteistyön hedelmiä, kuten kahvia tai kivennäisvettä. Tuotannosta vakuutetaan, etteivät yhteistyökumppanit tai sijoittajat ole vaikuttaneet taiteelliseen vapauteen tai toteutukseen.

– Kukaan meidän yksityisistä rahoittajistamme, kukaan meidän kumppaneistamme ei ole sanallakaan pyrkinyt vaikuttamaan siihen, millaista elokuvaa me olemme tekemässä. On annettu täydellinen taiteellinen työrauha juuri sellaisen elokuvan tekemiseen, kuin me on haluttu tehdä, tuottaja Miia Haavisto kertoo.

Tuntemattoman sotilaan uuden version on ohjannut Aku Louhimies. Kutsuvierasensi-ilta on tänä iltana, yleisölle elokuvaa aletaan näyttää 27.10. alkaen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja