Näin tuntematon katujengipomo Milan Jaff alkoi kiinnostaa poliisia – paljastui vaarallinen juoni: "Joku menettää henkensä, jollei tätä estetä"

Katujengi suunnitteli väkivaltaista iskua Helsingin Kaivohuoneelle 2021 13:24
Rikospaikan jaksossa Vuorisalo kertoo tarkemmin, mitä jengien välisestä vihanpidosta poliisille selvisi, miten sen jäseniä tarkkailtiin ja millainen Suomen jengitilanne on verrattuna Ruotsiin.

Kesällä 2021 Helsingin poliisin tietoon tuli heille entuudestaan tuntematon nimi Milan Jaff. Kun poliisi alkoi tutkia Jaffin ympärillä pyörineitä ihmisiä, paljastui epäily vakavan väkivaltaiskun suunnittelusta.

Sosiaalisessa mediassa ahkerasti materiaalia julkaiseva Milan Jaff oli ulostuloillaan herättänyt huolta, ja Helsingin poliisilaitoksessa toimiva uhkatutkintaryhmä oli ottanut vihjeiden vuoksi asian aktiiviseen tutkintaan.

– Me lähdettiin sitä avaamaan, ylikomisario (evp.) Juhani Vuorisalo Helsingin poliisilaitokselta kertoo Rikospaikka-ohjelmassa.

Milan Jaff.

Tutkinnassa selvisi, että Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2017 tullut parikymppinen irakilaismies oli kasannut ympärilleen jengin, jolla oli välienselvittelyjä toisen porukan kanssa. 

Tietojen ja erilaisten väkivallantekojen tultua ilmi virkavalta huomasi, että tilanne on jo tulenarka.

– Tultiin siihen tulokseen, että voidaan olettaa, että tapahtuu henkirikos, eli joku menettää henkensä, jollei tätä estetä.

Kovat keinot kovan uhan torjumiseen

Poliisi otti käyttöön kovat tiedonhankinnan keinot. Esimerkiksi epäiltyjen keskusteluja näiden autossa salakuunneltiin tarkasti. Ehkä tärkeimpänä yksityiskohtana tietoon tuli, että jengin epäiltiin suunnitelleen hyökkäystä Helsingin Kaivohuoneelle.

– Kunnon isku oli suunnitteilla, Vuorisalo toteaa.

Keikka kuitenkin peruttiin, ja jengiläiset napattiin lähistöltä autosta varustautuneina hyökkäykseen soveltuvin välinein.

– Jos sitä [keikkaa] ei olisi peruttu, olen varma, että siellä olisi tapahtunut erittäin vakavia henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia, Vuorisalo toteaa.

Poliisi "Ei ole varaa epäonnistua"

Rikospaikan jaksossa Vuorisalo kertoo tarkemmin, mitä jengien välisestä vihanpidosta poliisille selvisi, miten sen jäseniä tarkkailtiin ja millainen Suomen jengitilanne on verrattuna Ruotsiin.

– Pitäisi miettiä, voiko meillä tapahtua sellaisia asioita kaduilla kuin Ruotsissa ja kyllä meillä voi, hän sanoo.

Hän kuitenkin kehuu, että erityisesti Helsingissä on osattu varautua oikein muuttuneeseen tilanteeseen ja työ on tuottanut hedelmää. Kuten täytyykin silloin, kun on vakava väkivallan uhka.

– Ei ole varaa epäonnistua, hän tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat