Pelottava, kostonhimoinen ja erittäin vaarallinen – sarjahukuttaja Pekka Seppäsen tapaus on Suomen rikoshistorian erikoisimpia: mikä sai ihmiset lähtemään surman suuhun?

MTV tutustui paikkaan, jonne sarjahukuttaja Pekka Seppänen houkutteli uhrejaan 2:54
MTV tutustui paikkaan, jonne sarjahukuttaja Pekka Seppänen houkutteli uhrejaan. Koko Rikospaikka: True Crime Suomi -jakso C Moressa.

Kontiolahtelaisen sarjahukuttaja Pekka Seppäsen ympärille nivoutunut rikosvyyhti on ainutlaatuinen Suomessa. Sarjahukuttajan tapausta ruoditaan C Moren Rikospaikka: True Crime Suomi -sarjassa. MTV Uutiset julkaisee kesän aikana artikkelin sarjan jokaiseen jaksoon liittyen.

Pekka Seppänen ehti syyllistyä noin viidentoista vuoden aikana kymmeniin erilaisiin rikoksiin ennen kuin tapauksia alettiin tutkia syvemmin.

Tammikuussa 2017 mies tuomittiin 14,5 vuoden vankeuteen kahdesta hukuttamalla tehdystä taposta, kolmesta tapon yrityksestä, törkeästä kuolemantuottamuksesta, pahoinpitelystä, alkoholirikoksesta ja parituksesta. Tuomio säilyi myös hovioikeudessa.

Vaarallisuusarvion mukaan Seppänen todettiin erittäin vaaralliseksi toisen hengelle ja terveydelle.

Kolmas hukkuminen herätti epäilyt

Seppäsen lähipiirissä tapahtuneita kuolemantapauksia oli tutkittu vuosien varrella, mutta ne eivät olleet johtaneet syytteisiin. Vuonna 2014, kun kolmas ihminen hukkui hänen läsnä ollessaan, poliisit alkoivat niputtaa tapauksia yhdeksi kokonaisuudeksi ja tutkimaan Seppäsen veneilyretkien hukkumistapauksia henkirikoksina.

– Oikeastaan voi sanoa, että sen jälkeen heräsi kysymys, että voiko olla mahdollista, että nämä kaikki ovat tapaturmia, keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Jaana Sällinen-Pyykkö kertoo Rikospaikka: True Crime Suomi -sarjassa.

Poliisi alkoi kerätä materiaalia lukemalla rikosilmoituksia ja pöytäkirjoja. He päättivät lähteä liikkeelle vuonna 2010 sattuneesta ensimmäisestä hukkumistapauksesta.

– Se oli myös ensimmäinen, mistä kirjoitettiin sitten keskusrikospoliisille rikosilmoitus 2015 keväällä.

Pelottava ja kostonhaluinen mies

Lokakuussa 2016 Seppästä vastaan nostettiin syytteet kolmesta taposta ja viidestä tapon yrityksestä.

Sällinen-Pyykön mukaan ihmiset tiesivät Seppäsen entuudestaan ihmisenä, jonka kanssa ei haluttu mitään häiriöitä ja jonka tekemisiin ei haluttu puuttua millään tavalla.

Monet myös pelkäsivät Seppästä.

Henkilötodistelulla olikin suuri merkitys oikeudessa, kun ihmiset uskalsivat viimein puhua miehen toiminnasta. Seppäsen kerrottiin myös olevan kärkäs kostamaan, jos hän koki, että hänelle tehtiin vääryyttä.

– Ihmiset kertoivat, että he pelkäävät. Se liittyi siihen, miten hän toimii ja mitä hän on tehnyt ihmisille.

– Seppäsen henkilöhistorian tietäen voisi sanoa, että hän on kyllä valitettavasti väkivaltaan kykenevä, Sällinen-Pyykkö kertoo.

Surman suuhun

Seppäseen ja hänen tiluksillaan tapahtuneisiin kuolemantapauksiin liittyen oli liikkunut huhuja ja epäilyjä jo pitkään. Miksi ihmiset silti menivät hän mökilleen juhlimaan ja viettämään aikaa?

– Sitä mekin tutkinnan aikana mietittiin, että mikä saa tulemaan uudestaan, jos hän on ollut useamman kerran paikalla, kun joku kuolee, Sällinen-Pyykkö sanoo ohjelmassa.

Seppänen onnistui pitämään otteessaan erityisesti sellaisia ihmisiä, joilla oli voimakas päihdeongelma.

– Yksi varmaan aika iso selittävä asia on se, että yleensä siellä oli alkoholia tarjolla. Sitten, kun on henkilöitä, joilla on vähän ongelma sen asian kanssa, niin... Alkoholi vei voiton peloltakin, rikosylikonstaapeli arvelee.

– En mä ainakaan osaa sanoa, mikä se muuten olisi. Miksi ihmiset tulisivat muuten surman suuhun?

Sarjahukuttaja Pekka Seppäsen rikoksista puhutaan tarkemmin suoratoistopalvelu C Moressa nähtävässä Rikospaikka: True Crime Suomi -ohjelmassa, jonka kymmeneen jaksoon on koottu kotimaan rikoshistorian keskeisimpiä tapauksia.

Jaksoissa perehdytään rikosten taustoihin ja yksityiskohtiin MTV:n rikostoimittajien Jarkko Sipilän ja Pekka Lehtisen luotsaamana.

Lue myös:

    Uusimmat