Mainos

Tunteet kuumenivat hylätystä Guggenheimista puolesta ja vastaan: "Ihan mahtava fiilis!"

Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö sanoo olevansa pettynyt Guggenheimin museohankkeen kaatumiseen. Männistö kuitenkin lisäsi katsovansa eteenpäin ja kunnioittavansa demokraattista päätöstä.

– Tietysti olen pettynyt, kun oma kanta jää häviävälle kannalle, mutta totta kai sitä kunnioittaa demokratiaa. Tästä mennään eteenpäin. Helsingissä on paljon hienoja hankkeita menossa ja tulossa.

Valtuusto hylkäsi hankkeen selvin äänin 53–32.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Veronika Honkasalon riemussa sen sijaan oli pitelemistä yli kuusituntiseksi venyneen valtuustoistunnon jälkeen.

– Ihan mahtavat fiilikset, Honkasalo totesi.

Honkasalo käytti istunnossa useita puheenvuoroja, ja kuvaili lopuksi koko Guggenheim-hanketta uuvutustaisteluksi.

Honkasalon näkemyksen mukaan faktat voittivat. Vasemmisto korosti puheenvuoroissaan muun muassa sitä, että heidän mukaansa kävijämäärät oli arvioitu ennakkoon.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs ei yllättynyt valtuuston päätöksestä.

– Aika pitkään sai keskustella. Tulos oli se mitä oli odotettavissa.

STT koetti tavoittaa muitakin valtuustoryhmien puheenjohtajia, mutta osa poistui tiloista heti äänestyksen päätyttyä.

"Vastaehdotus ehkä kärjisti tilannetta"

Viimehetken keskustelua sähköisti Männistön yllättävä vastaehdotus Guggenheimin rahoituksesta. Esityksen mukaan Helsinki ei olisi myöntänytkään Guggenheim Helsingin Tukisäätiön lainalle kaupungin takausta. Sen sijaan Männistö esitti, että enemmistö rahasta olisi yksityistä ja julkisen rahoituksen osuus museoinvestoinnista olisi korkeintaan 49 prosenttia eli 73 miljoonaa euroa.

Männistö kannatti nykyistä sopimusta vielä kaupunginhallituksessa, mutta käänsi nyt päänsä vastaehdotuksen kanssa.

Männistön ehdotus ärsytti tuoreeltaan useita valtuutettuja, mutta se sai myös kiitosta ja kannatustakin. Yllätysesitys hylättiin lopulta äänin 46–39.

Honkasalon mielestä viimehetken ehdotus oli merkki siitä, ettei museon rahoitus ollut vakaalla pohjalla. Kivekäs ei pitänyt Männistön vetoa tyylikkäänä.

– Vastaehdotus ehkä kärjisti tilannetta. En pitänyt sitä hyvänä enkä tyylikkäänä vetona.

Männistö itse puolusti tekoaan sillä, että valtuustolla on ylimpänä päättävänä elimenä oikeus ehdottaa käsiteltäviin asioihin muutoksia.

– Kuten puolustuspuheenvuorossani kerroin, minusta olisi ollut hienoa, että valtuusto olisi ottanut tässä vallan itselleen ja määritellyt ne ehdot, joilla Helsinki olisi ottanut Guggenheimin itselleen. Tähän asti me olemme käyneet juupas-eipäs-keskustelua ehdotuksesta, jonka säätiö on meille tehnyt. Valtuusto ei ole pohtinut, millä ehdoin se olisi valmis sanomaan kyllä.

Vielä keskustelun loppupuolella Männistö pyysi kahdesti puheenvuoroa, mutta perui vuoronsa viime hetkillä. Jälkimmäisellä kerralla valtuuston puheenjohtaja Mari Puoskari (vihr.) käveli lehteriltä Männistön luo ja puhutteli tätä tiukasti.


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.