Tunnistatko itsesi? Nämä ovat yleisimmät maneerit esiintyessä

Onko sinunkin vaikea löytää käsille paikkaa, kun pitäisi esiintyä? Kehonkielen valmentaja Niina Sainius kertoo, mitkä ovat ihmisten yleisimmät maneerit esiintyessä.

Maneerilla tarkoitetaan kaavamaista toimintatapaa, joka toistuu usein.

– Konkreettinen ja tyypillinen maneeri, jonka valtaosa ihmisistä tekee esiintyessä, on käsien "lukittaminen". Ne laitetaan joko selän taakse tai taskuihin, tai otetaan kynä käteen, Niina Sainius sanoo.

Tällä tavalla suuri osa viestintäpotentiaalista häviää.

– Ihminen alkaa jököttää ja pönöttää. Vaikka jotenkuten tiedettäisiin, kuinka puhutaan ja seistään, kädet tuntuvat olevan aina liikaa.

Kiikkumisia, rapsutteluja, pönötystä

Pinttynyt tapa saattaa johtua vääränlaisesta palautteesta.

– Monet kursseilleni tulevat ihmiset kertovat, että esiintymisen ammattilaiset ovat kieltäneet heitä käyttämästä käsiään. Se on mielestäni ihmeellistä. Miksi ihmeessä niitä ei muka saisi käyttää?

– Minä ainakin nautin siitä, kun ihmisen puhe vahvistuu, energia lisääntyy ja kehon toiminta luonnollistuu, kun hän käyttää sekä jalkojaan että käsiään. Julkisuudessa esiintyvät ihmiset hyödyntävät aina loistavasti koko vartaloaan.

Maneereiksi vakiintuneita kiikkumisia ja rapsutteluja Sainius kehottaa välttämään.

– Eräs paha maneeri on myös pönöttäminen vain yhdessä kohtaa lavaa. Harva uskaltaa hyödyntää koko käytössä olevaa tilaa, vaikka oikeasti reviiri pitäisi ottaa kunnolla haltuun.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Hannes Paananen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja