Esiintymiskouluttaja: Nämä ovat suomalaisten ongelmat esiintymisessä

Esiintymiskouluttaja Leena Pakkanen kertoo, miten esiintymisestä kipsiin menevä suomalainen voi parantaa lavaolemustaan. Lyhytsanaisuuskin voi olla voima.

– Suomalaisen suurimmat ongelmat julkisessa esiintymisessä liittyvät ehdottomasti jännittämiseen ja kamerapelkoon, esiintymiskouluttaja Leena Pakkanen sanoo.

Pakkanen on opettanut julkista esiintymistä muun muassa yritysten johtoryhmille, päälliköille ja tutkijoille. Useimpia heistä jännittää enemmän tai vähemmän.

– Päälle nelikymppiset ovat yleensä saaneet traumoja kouluajoilta, kun heidät on nolattu luokan edessä. Opettaja on esimerkiksi saattanut sanoa, että tulepa lukemaan aineesi, niin kaikki kuulevat karmean mielikuvituksesi.

– Jännitys johtaa siihen, että ääni tärisee, hengitys loppuu ja turvaudutaan papereihin, Pakkanen sanoo.

Puhu yleisölle, älä paperille

Esiintymistä kannattaa harjoitella.

– Kun oppii ilmaisemaan itseään selkeästi kiertelemättä ja kaartelematta, eliminoi väärinymmärrysten vaaran.

Pakkanen itse käyttää opetuksessaan kameraharjoituksia.

– Tarkoitus ei ole ajaa ketään paniikkiin, vaan liikkua sietämisen rajalla. Vaikka itseä jännittäisi ja kieli tarttuisi kitalakeen, on hienoa ymmärtää, että muut eivät välttämättä huomaa sitä.

– Pitää myös tuntea yleisönsä sekä puhutun ja kirjoitetun kielen erot. Puhuessa käytetään päälauseita eikä viitata edellä olevaan. Vaikka puhe olisikin paperilla, sen pitää olla niin hyvin harjoiteltu, että välillä voi kohdistaa katseensa yleisöön. Katonrajaan vilkuilu on merkki epävarmuudesta, Pakkanen sanoo.

Jännitys saa katsojankin jäykäksi

Pakkanen ei ole kohdannut työssään "toivottomia tapauksia".

– Kouluttamani ihmiset ovat ammateissa, jotka vaativat julkista esiintymistä. He siis jo lähtökohtaisesti haluavat vaikuttaa jollakin tavalla. Täysin esiintymiskammoiset eivät hakeudu tällaisiin töihin.

– Toisaalta kyllä esimerkiksi television ajankohtaisohjelmissa välillä näkee ihmisiä, jotka jännittävät niin paljon, että katsojakin menee aivan jäykäksi, Pakkanen sanoo.

Pieni pelko voi toimia myös vahvuutena.

– Jännityksestä johtuva ja suomalaisille tyypillinen lyhytsanainen ilmaisu on ainakin selkeää. Mutta kyllä suomalaisten silti täytyy panostaa esiintymiseen hieman enemmän kuin niiden, joiden kulttuureissa se tulee luonnostaan, Pakkanen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat