Tunnista väsymyksen merkit ratissa – "Tappava yhdistelmä"

Moni lähtee joulunviettoon pitkien automatkojen taakse.

Jos ylimääräisiä vapaita ei ole, pyritään vähistä lomapäivistä ottamaan kaikki hyöty irti ja tien päälle suunnataan heti raskaan työviikon tai -päivän jälkeen.

– Väsymykseen liittyy paljon riskejä, jotka autoilijoiden tulisi tiedostaa ja tunnistaa, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa vakavana.

Lepää riittävästi

Vesalainen suositteleekin, että takana olisi hyvin nukuttu yö työviikon jälkeen ennen pidempää ajomatkaa. Joulunaikaan tämä käytännössä tarkoittaa ylimääräisen vapaapäivän ottoa, jos aattona on kuitenkin tarkoitus olla perillä.

– Työpäivän ja -viikon uuvuttama kuljettaja, lämmin auto, yksitoikkoinen ajoreitti ja nukkuvat matkustajat ovat tappava yhdistelmä, Vesalainen kärjistää.

Tyypillisiä onnettomuuksia väsyneelle kuljettajalle ovat tieltä suistuminen tai törmääminen vastaantulijaan.

Tunnista ja tunnusta väsymys

Kuljettaja väsyy vähitellen. On tärkeää, että kuljettaja itse tunnistaisi ja myöntäisi olevansa väsynyt – ennen kuin on liian myöhäistä.

Myös matkustajien tulisi seurata kuljettajan olemusta ja tarvittaessa kehottaa pitämään tauko. Usein kuljettaja itse ei väsymystään uskalla tunnustaa.

Tyypillisiä väsymyksen tunnusmerkkejä

Haukottelu on ensimmäinen väsymyksen merkki. Pyri pitämään tauko mahdollisimman pian sen jälkeen, kun alat haukotella.

Haukottelua seuraa usein silmien siristely.

Monesti väsynyt kuljettaja pyrkii peittämään väsymystään puuhaamalla kaikenlaista. Tyypillisimpiä toimia ovat oman niskan silittely ja hiuksien harominen.

Pimeällä ajettaessa väsynyt kuljettaja unohtaa helposti kaukovalot päälle, vaikka on vastaantulevaa liikennettä tai katuvaloja.

Väsyneenä suoran ajolinjan säilyttäminen on vaikeaa. Auto vaeltelee kaistan reunalta toiselle ja korjausliikkeet saattavat olla hyvinkin nopeita ja kulmikkaita.

Jossain vaiheessa kuljettajan silmät alkavat lurpsahdella kiinni. Kuljettaja jo siis torkahtelee lyhyitä hetkiä.

Näin torjut väsymyksen

Nuku riittävästi ennen ajoon lähtöä. Se on paras tapa torjua väsymystä.

Vältä tukevan ja rasvaisen aterian syöntiä ennen ajoon lähtöä ja ajon aikana.

Pidä riittävästi taukoja. Monta lyhyttä taukoa on parempi vaihtoehto kuin yksi pitkä.

Lyhyelläkin tauolla voit nukkua hetken - vaikkapa autossa. Juo kofeiinipitoista juomaa ennen nukahtamista. Näin kofeiini vaikuttaa piristävästi, kun heräät ja jatkat matkaa. Älä kuitenkaan luota liikaa kofeiinin piristävään vaikutukseen.

Myös raitis ja viileä ilma autossa torjuvat väsymystä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja