Tunnetko olevasi yksinäinen? Muuta nämä pinttyneet toimintamallisi

Koetko vahvasti yksinäisyyden tunteita? Kokeile helpottaa oloasi kiinnittämällä huomiota myös omaan ajatusmaailmaasi.

Jokainen meistä on tuntenut joskus olonsa yksinäiseksi – toisille yksinäisyys on surullinen, todellinen osa arkea. Osa tuntee olonsa yksinäiseksi myös ihmisten keskellä. Joskus sitä myös haluaa vetäytyä ja viettää aikaa yksin – mutta varo, ettei tästä tule pinttynyt tapa.

Yksinäisyyden tunteita kokevat myös ne ihmiset, jotka vaikuttavat ulospäinsuuntautuneilta, iloisilta ja aktiivisilta. Yksinäisyys saattaakin vaivata eritoten niitä ihmisiä, jotka eivät päästä muita ihmisiä lähelleen.

Jos yksinäisyys on kohdallasi enemmänkin jäytävä tunne kuin totinen tosi, voit yrittää muuttaa tilannetta itse. Kiinnitä huomiota näihin toimintamalleihisi:

1. Älä eristäydy tarkoituksella

Se, että tunnet olosi yksinäiseksi, voineekin johtua osittain siitä, että omakuvasi on negatiivinen ja vääristynyt, jolloin et uskalla päästää ihmisiä elämääsi ja antaa heidän nähdä sinua sellaisena kuin todella olet.

Tässä tapauksessa ongelma onkin se, että kun et päästä ketään lähellesi, omakuvasi ei koskaan muutu ja muovaudu: sinulla on vain yksi mielikuva itsestäsi, jonka olet itse luonut. Muiden ihmisten avulla voisit peilata itseäsi eri tavoin ja kenties nähdä itsessäsi sellaisia piirteitä, joita et ole aiemmin huomannut.

Vaikka tuntuisi hyvältä ajatukselta jäädä yksin kotiin, älä sorru eristäytymään. On tärkeää, että uskallat kohdata ihmisiä – ja nähdä itsesi myös heidän kauttaan.

2. Soita – älä tekstaa tai laita viestiä

Vaikka sosiaalinen media mahdollistaa monenmoisen viestimisen ja kaikkein helpoimmalta tuntuisi laittaa kaverille viestiä, rohkene soittaa tälle. On nimittäin totta, että kanssakäyminen kasvokkain tai puhuminen tekee hyvää ihmissuhteille. On aivan eri asia soittaa ja kuulla toisen ihmisen äänenpainot, kuin vain näpytellä viestejä.

3. Harrasta ja ole aktiivinen

Ei ole mikään ihme, että ihmisiä kannustetaan harrastamaan ja liikkumaan – se tekee hyvää niin fyysisesti kuin henkisestikin. Jos olet pidemmän aikaa haaveillut meneväsi tanssitunnille, lähteväsi opiskelemaan tai osallistuvasi taidekerhoon, tee se! Älä mieti liikaa, vaan keksi itsellesi harrastus – päätä, että teet joka päivä jotain mukavaa itsellesi. Kun teet jotain, millä on sinulle merkitystä, se tuo myös parhaat puolesi esiin. Ei myöskään ole pahitteeksi, että päädyt sellaisten ihmisten ympäröimäksi, joilla on samoja mielenkiinnon kohteita.

4. Keskity samankaltaisuuksiin, älä eroavaisuuksiin

Kun etsit eroavaisuuksia, löydät niitä. Mutta jos etsit yhtäläisyyksiä, löydät niitäkin. Joten kumpaa kannattaa tehdä? Älä arvota itseäsi tai muita, vaan uskalla kohdata ihmiset sellaisina kuin he ovat, ilman ennakkoluuloja.

Uskalla kysellä, katsoa silmiin ja osoita olevasi kiinnostunut muista ihmisistä – osoittamalla mielenkiintoa muita kohtaan huomaat vastavuoroisuuden voiman.

5. Älä ajattele negatiivisesti itsestäsi ja muista

Oletko koskaan pistänyt merkille, ajatteletko muista ihmistä tai sosiaalisista suhteista negatiiviseen sävyyn? Ajatteletko myös ystävistäsi tai läheisistä negatiivisia asioita tai pistät merkille heidän virheensä ja heikkoutensa? Se, että ajattelee läheisistään negatiiviseen sävyyn, voi entuudestaan kasvattaa välillänne olevaa kuilua.

Monet niistä, jotka kokevat olevansa yksinäisiä, saattavat stressata mitä muut heistä ajattelevat, ja pelkäävät sosiaalisia tilanteita etukäteen: ”Siitä kuitenkin tulee epämiellyttävää, noloa, mokaan tai nolaan itseni.” Se, että mollaat itseäsi etukäteen, ei tee hyvää itsetunnollesi ja -varmuudellesi.

Herättele itseäsi suhtautumaan muihin ihmisiin positiivisesti, ja uskomaan, että jokaisella kohtaamallasi ihmissuhteella on tarkoituksensa. Asennemuutoksella on suuri vaikutus siihen, miten näet muut. Ja ehkäpä itsesi.

Jos epäilet, että yksinäisyyden tunteisiisi liittyy masennusta, käänny rohkeasti ammattiavun puoleen.

Yksinäisyys koettelee monia 2:10

Osittainen lähde: Bustle.com 

Lue myös:

    Uusimmat