Onko sinullakin monta kaveria, mutta vain pari ystävää? Näin korjaat tilanteen

Yleinen uskomus on, että ihminen tarvitsee vain yhden tai kaksi syvää ystävyyssuhdetta. Muta mitä haittaa syvistä suhteista voisi olla?

Onko sinullakin monta kaveria, mutta vain pari ystävää?

Sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunutkin voi olla pidättäytyvä. Et halua tulla tuomituksi tai olla haavoittuvainen, joten et vapaaehtoisesti kerro asioitasi suurelle yleisölle. Kenties ajattelet, ettet tarvitse mitään – pärjäät kyllä yksinkin, et halua vaivata muita huolillasi! Samalla ihmissuhteesi kuitenkin jäävät pinnallisiksi. Et anna mitään itsestäsi.

Yleinen uskomus on, että ihminen tarvitsee vain yhden tai kaksi syvää ystävyyssuhdetta. Samalla voi kuitenkin vain ihmetellä, mitä haittaa syvistä suhteista voisi olla? Eikö olisi helpompaa lakata esittämästä yhdelle yhtä ja toiselle toista?

Tinybuddha.com listasi tavat, joilla pääset eroon suojamuureistasi.

1. Miksi suojelet itseäsi?

Jos et uskalla tai halua kertoa asioita itsestäsi, selvitä, miksi näin on. Et voi muuttaa asiaa, jota et ymmärrä. Onko kyse huonosta kokemuksesta? Kun viimeksi avauduit tunteistasi, mitä tapahtui? 

2. Huomioi, koska sulkeudut

Havainnoi omaa toimintaasi ja tekemisiäsi. Kun menet juhliin, jäätkö nurkkaan sen ainoan tuntemasi ihmisen kanssa? Miksi näin on? Valitsetko helpon tien, jotta et joutuisi kokemaan "pakkeja"?

3. Älä kontrolloi

Kun teet päätöksiä ja kontrolloit toimintaasi, seuraat yleensä pelon viitoittamaa tietä. Jännität, joten valitset toimintatavan, joka tuntuu turvalliselta: menen tuohon pöytään, jossa on tuttuja...

Älä yritä ennakoida, mitä seuraavaksi tapahtuu. Entä jos alkaisit nimittää epävarmuutta ihmettelyksi ja epävarmuuksiasi vapaudeksi?

4. Älä odota tiettyä tulosta

Kun pelkäät tulevaa, alat myös jännittää lopputulosta. "Mitä, jos tämä esitelmä meneekin aivan pieleen? Kaikki nauravat! Tiedän jo, miten tässä käy!"

Älä kiinny lopputulokseen, jonka olet itse kuvitellut. Muista, että kyse on henkilökohtaisesta kasvusta ja siitä, että opit avautumaan enemmän. Et myöskään ole mikään ennustaja, ja asiat voivat mennä aivan toisin kuin ajattelet – myös paremmin!

5. Ota pieniä askelia

Muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Tuskin kukaan oppii jakamaan tunteitaan ja lähentymään työporukkansa kanssa viikossa. Jos jakaminen tuntuu vaikealta, kokeile seuraavia ideoita:

  • Juttele juhlissa tai työpaikan kokoontumisessa ihmiselle, jota et tunne.
  • Kirjoita päiväkirjaa. Lue otteita siitä läheisellesi. Keskustelkaa asiasta.
  • Liity ryhmään, jossa jaat mielipiteitäsi, tietojasi ja taitojasi. Kokeile vaikka nettilukupiiriä, jos live-tapaamiset tuntuvat vaikeilta!
  • Keskustele tuntemattoman ihmisen kanssa. Jos jännität, mieti: millä todennäköisyydellä muka näet tämän kassajonon jampan joskus uudelleen?


Lue myös:

    Uusimmat