Tunkkainen ilmapiiri voi ajaa nuoria naisia kotoa kasvukeskuksiin – Kajaaniin palannut Anni Heikkinen: "Kohtaan itsekin tytöttelyä"

Nuorten naisten lähteminen on Kainuussa kipukohta – Kajaaniin palannut Anni Heikkinen:"Kohtaan itsekin tytöttelyä" 2:30
Nuorten naisten lähteminen on Kainuussa kipukohta – Kajaaniin palannut Anni Heikkinen: "Kohtaan itsekin tytöttelyä"

Kajaanilaiset Anni Heikkinen ja Esko Miettinen lähtivät, tapasivat toisensa muulla ja palasivat synnyinkaupunkiinsa. Varsinkin moni nuori nainen lähtee Kajaanista, eikä koskaan tule takaisin. Sama ilmiö on tuttu ympäri Suomen, mutta Kainuussa asiaan on päätetty puuttua.

Juttu on osa MTV Uutisten kuntakierrosta. Vaaliauto kiertää Suomea ja nostaa esiin kuntien puheenaiheita suorissa lähetyksissä kello 14.30 alkaen. Katso kiertoaikataulu täältä.

Kaikki uutiset kuntavaaleista löydät Kuntavaalit-taustasivuilta ja kaikki Vaaliauton lähetykset mtv-palvelusta! 

Anni Heikkinen lähti Kajaanista 18-vuotiaana sillä asenteella, että sinne hän ei ainakaan koskaan palaa. Sitten kohtalo puuttui peliin.

Kuusi vuotta sitten Heikkinen, 31, alkoi seurustella toisen kajaanilaisen, Esko Miettisen, 32, kanssa. Kumpikaan ei tuolloin asunut Kajaanissa.

Heikkinen työskenteli Oulussa, johon oli aikoinaan lähtenyt opiskelemaan. Parin ulkomaanjakson myötä myös Suomen ulkopuolelle jääminen olisi voinut olla vaihtoehto.

Miettinen asui pariskunnan tapaamishetkellä Kuopiossa, ja välissä myös Turku oli tullut tutuksi.

Edessä oli päätös, mihin muutettaisiin ja asettauduttaisiin yhdessä asumaan. Vastaus oli lopulta helppo, takaisin Kajaaniin.

– Aluksi se oli vitsi, että pitäisikö muuttaa Kajaaniin. Tulimme tänne eräällä syyslomalla ja silloin aloimme pohtia sitä vakavissamme. Yhtäkkiä ajatus ei tuntunutkaan enää niin hullulta, Heikkinen kertoo.

Muualla asuessaan Heikkinen alkoi nähdä Kajaanin hyvät puolet eri silmin. Nyt esimerkiksi harrastusmahdollisuudet näyttäytyivät uudessa valossa.

– Tajusin, että hei, täällähän voi oikeasti harrastaa. Tällä hetkellä meitä kiinnostaa luontoliikunta, jota pystyy tekemään täällä missä vain.

Työpaikkoja miehille

Etenkin nuorten naisten lähteminen on Kainuussa kipukohta. Kajaaniin on viime vuosina tullut runsaasti uusia työpaikkoja, mutta alat ovat kovin miesvaltaisia.

Kajaanissa kukoistaa peliala, jolle kaupungissa saa huipputason koulutusta. Se on houkutellut alan yrityksiä alueelle.

Miesvaltaisten alojen työnantajia ovat myös muun muassa Terrafamen kaivos Sotkamossa ja esimerkiksi Tampereen raitiovaunut valmistava Transtech.

Kainuussa nuoria miehiä on naisia enemmän, etenkin 20–29-vuotiaissa. Maakunnan epäsuhta sukupuolten välillä on maamme suurimpia.

Naisten ääni halutaan esiin

Kainuussa on herätty nuorten naisten katoon.

Viime vuoden lopulla Kajaani alkoi yhdessä Kainuun liiton kanssa selvittää Naisnäkökulmaa Kainuuseen -pilottihankkeella, miten paikasta saisi houkuttelevamman perheen perustamisiässä oleville naisille.

Tuloksissa esiin nousivat esimerkiksi joukkoliikenne ja kasvisruoan saamisen vaikeus.

Lähtöpäätökseen saattaa vaikuttaa myös syvemmällä kainuulaisessa ideologiassa olevat asiat. Hankkeessa kokemuksensa jakaneen Heikkisen mukaan miehisyys elää Kainuussa vahvana.

– Kohtaan itsekin tytöttelyä. Naisena täällä pitää olla aika paljon äänekkäämpi, pitää olla asennetta. Miehenä saa helpommin sen, mitä on otettavissa, Heikkinen kertoo.

Asenteet ovat hänen mukaansa muutenkin vanhanaikaisia. Peruspessimistinen Nälkämaa-asenne näkyy edelleen.

– Kell’ onni on, se onnen kätkeköön, Heikkinen runoilee.

Tarve paluumuuttajille

Heikkinen ymmärtää parikymppistä nuorta, joka haluaa pois Kajaanista. Onhan hän ajatellut samoin.

Hänen mukaansa nuorilla on Kajaanissa mahdollisuuksia kehitellä itselleen järkevää tekemistä. Hän itse toimii Nuorkauppakamarissa. Perusolemiselle puitteet eivät kuitenkaan ole häikäisevät.

– Ei täällä hengailulle ole kovin hyviä tiloja. Suurin osa kahviloista menee viiden aikaan kiinni ilman koronaakin.

Pelkästään omassa päässä ei lähtöpäätös useinkaan synny. Heikkisen mukaan kodeissa ja kouluissa kannustetaan lähtemään opiskelemaan tai tekemään töitä muualle.

– Se, että lähdetään, on tervettä. Enemmän pitäisi miettiä, miten ihmiset saadaan palaamaan.

Lue myös:

    Uusimmat