Milla, 19, haluaa Savonlinnasta pois mahdollisimman pian, äidin mukaan "kadulla pyörivät vain aropallot" – Kauppiset kertovat, miksi muuttivat tyhjenevään kaupunkiin

12:30
MTV Uutiset tutustui yhteen Suomen hienoimpaan kesäkaupunkiin – näillä mielin kaupungissa valmistaudutaan kuntavaaleihin.

Savonlinnalaisen Milla Auvisen kaikki kaverit lähtevät, ja nyt viimeinenkin hyvä vaatekauppa lopettaa. Pääkaupunkiseudulta tulleelle Kauppisen perheelle kaupungilla on paljonkin annettavaa.

Juttu on osa MTV Uutisten kuntakierrosta. Vaaliauto kiertää Suomea ja nostaa esiin kuntien puheenaiheita suorissa lähetyksissä kello 14.30 alkaen. Katso kiertoaikataulu täältä.

Kaikki uutiset kuntavaaleista löydät Kuntavaalit-taustasivuilta ja kaikki Vaaliauton lähetykset mtv-palvelusta! 

Tänä keväänä ylioppilaaksi valmistuva 19-vuotias Auvinen kertoo aikovansa jatko-opintoihin, mutta ei nykyisessä kotikaupungissaan. Riittävän kiinnostavia koulutusmahdollisuuksia ei ole tarjolla.

– On täällä AMK, mutta haluan silti pois, Auvinen kertoo.

Ammattikorkeakoulu saattaa olla Auvisen tuleva opinahjo, mutta jossain muualla. Tänä keväänä paperit olivat vetämässä liiketalouden linjalle isän asuinkaupunkiin Lahteen.

Valtava muutos

Auvisen mukaan lähtöpäätös on ollut jo pitkään itsestäänselvyys. Hän haluaa pois mahdollisimman pian.

Auvisen äiti Mervi Paintola on tyttärensä tukena lähtöaikeissa, melkein kannustaa muuttamaan muualle näkemään ja kokemaan uutta.

Paintola on asunut Savonlinnassa koko ikänsä ja nähnyt kaupungin kukoistuksen vilkkaine yöelämineen. Nykyistä tilannetta hän kuvailee sanoilla lohduton ja pessimistinen.

– Muutos täällä on ollut aika järkyttävä. Eihän Olavinkadulla pyöri enää muuta kuin aropallot, Paintola sanoo.

OKL:n lähtö kova isku

Yksi Savonlinnan suureen rakennemuutokseen vaikuttanut tekijä on juuri opiskelumahdollisuuksien muutos. Ainoa yliopistolinja muutti Joensuuhun, kun opettajankoulutuslaitos OKL lopetti toimintansa keväällä 2018.

Päätös oli kova isku kaupungille ja sen elinvoimalle. Esimerkiksi moni ravintola laittoi lapun luukulle, kun opiskelijat vähenivät.

Tilanne ei ole täysin toivoton. Satoja uusia korkeakoulujen aloituspaikkoja on saatu kompensaationa OKL:n 800 opiskelijan lähdöstä, tosin ammattikorkeakoulun puolelle. Yliopistotutkintoa Savonlinnassa ei voi enää suorittaa.

Savonlinnasta lähtevät kaikki

Yksinomaan opiskelumahdollisuudet eivät sanele sitä, miksi Auvinen ja hänen ikätoverinsa eivät näe tulevaisuuttaan Savonlinnassa. Kaupunki ei yksinkertaisesti tarjoa riittävästi heidän ikäpolvelleen.

– Viimeinenkin hyvä vaatekauppa H&M lopettaa, Auvinen sanoo.

Tulokasperhe Vantaalta

Samana vuonna 2016, kun OKL:n lähdöstä kerrottiin, teki vantaalainen Kauppisen perhe hypyn tuntemattomaan. Viisihenkinen perhe muutti Savonlinnaan, josta ei tuntenut ketään.

– Mietittiin, mihin lähtisimme, jos lähtisimme ihan mihin vain, äiti Sanna Kauppinen kertoo.

Kauppisen vanhemmilla on mökki Savonrannassa, jossa perhe on vuosien mittaan vieraillut. Ajatus Savonlinnaan muuttamisesta syntyi kaupungissa vietettyjen kesäpäivien seurauksena.

Jos asunto Korsossa ei olisi mennyt niin nopeasti kaupaksi, olisi perhe saattanut ehtiä jänistää.

Tulokkaat otettiin ilomielin vastaan kaupungissa, johon harva enää muuttaa. Ihmettelyäkin perheen valinta aiheutti, sillä työtä tai tuttuja ei vielä muuttohetkellä kaupungissa ollut.

Helppo elämä

Sanna Kauppinen on aloittanut uutta yritystoimintaa uudessa kotipaikassa. Pääkaupunkiseudullekaan ei ole vaikea liikkua tarpeen tullen.

Mies Lasse on töissä varastoesimiehenä. Lapsista vanhin, Onni on seiskaluokalla, Aapo kuudennella ja Aini ekaluokalla.

Kauppisten elämä on rauhoittunut Savonlinnaan tulon myötä. Lapsiperheen asioiden hoitaminen pienessä kaupungissa on mutkatonta.

Palvelut eivät ole samaa tasoa kuin pääkaupunkiseudulla, mutta ei Savonlinnan tarvitsekaan antaa kaikkea. Se on ennen kaikkea koti.

– Täällä on enemmän tilaa elämälle. Täällä on rauha ja luonto lähellä, Sanna Kauppinen sanoo.

Lisää kotiseutuylpeyttä

Sanna Kauppisen mielestä paikallisten olisi syytä tuntea enemmän ylpeyttä kotiseudustaan. Paikkakuntaa kohtaavia ikäviä asioita ei tarvitse sulkea kokonaan pois mielestä, mutta ei myöskään hieroa vasten kasvoja.

Ilon voi löytää perusasioista. Esimerkiksi kauniit järvimaisemat saivat Kauppisen aluksi haukkomaan henkeään, vaikka paikallisille veden läheisyys on perusjuttu.

Sanna-äiti päivittää perheen elämästä sosiaaliseen mediaan positiiviseen sävyyn Instagramissa nimimerkillä korsolaisetsavonmualla.

– On ollut todella palkitsevaa saada viestejä paikallisilta, että he ovat alkaneet katsoa omaa kotiseutua uusin silmin meidän kauttamme.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja