Nuorten naisten pula vaivaa Suomen maakuntia – nyt heitä houkutellaan takaisin Kainuuseen jo konsulttienkin voimin

2:22
Katso video: Näillä keinoilla nuoria naisia houkutellaan Kainuuseen konsulttitoimiston avustuksella.

Lähes kaikissa Suomen maakunnissa 19–29-vuotiaita miehiä on selvästi enemmän kuin samaan ikäryhmään kuuluvia naisia.

Kainuussa tilanne huolestuttaa niin paljon, että alueella etsitään nyt yhdessä konsulttitoimiston kanssa uusia keinoja siihen, miten nuoria naisia voitaisiin houkutella maakuntaan. Suunnitelmissa on esimerkiksi työpaikkojen tarjoaminen ja nuorten naisten vaikutusvallan lisääminen päätöksenteossa. 

Lempi Haapala ja Otto Porkka ovat molemmat kotoisin Satakunnasta, mutta he tapasivat toisensa Helsingissä.

– Me itse asiassa tavattiin opiskelijajuhlissa, pöytäjuhlissa. Siellä istuttiin vierekkäin, kertoo Lempi Haapala.

Naispula vaivaa lähes kaikkia maakuntia

Kaikissa muissa maakunnissa paitsi Uudellamaalla nuoria miehiä on enemmän kuin naisia. Huonoin tilanne on Etelä-Karjalassa, Kainuussa ja Kymenlaaksossa.

Kainuussa tilanteen parantamiseksi on aloitettu kokeilu, jossa etsitään keinoja nuorten naisten pitämiseksi maakunnassa ja houkuttelemiseksi sinne. Yksi ongelma on se, että miehille on ollut alueella tarjolla enemmän työpaikkoja kuin naisille.

– Kainuu aikoo nyt ymmärtääkseni kohentaa elinkeinopolitiikkaa. Huomio kiinnitetään toimialoihin, jotka nimenomaan houkuttelisivat nuoria naisia, selittää neuvonantaja Eero Holstila Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä.

Koronaepidemia voi vauhdittaa paluumuuttoa

Yrityksiä kannustetaan palkkaamaan nuoria naisia ja nuorten naisten ääni halutaan kuuluviin myös päätöksenteossa. Koronakriisi saattaa jopa vauhdittaa paluumuuttoa, jos työpaikkoja on tarjolla.

– Toimialat, joihin korona on nyt iskenyt: matkailu, ravintolat, tapahtumat, ovat hyvin naisvaltaisia aloja ja keskittyneet tänne suuriin kaupunkeihin kuten Helsingin seudulle. Kainuun työttömyysaste puolestaan on viimeisten tilastojen mukaan kolmanneksi paras Suomessa. Se on ennen kuulumatonta, kun Kainuuta on totuttu pitämään suurtyöttömyyden alueena. Tämä antaa uutta realismia tähän paluumuuttoon houkutteluun, pohtii Holstila.

Etätyömahdollisuuksien lisääntyminenkin voi edistää muuttohaluja. Tilastojen mukaan Kainuusta puuttuu noin tuhat nuorta naista. 

Luontevia tapaamispaikkoja puuttuu

Toisaalta korona voi myös vaikeuttaa parisuhteen löytämistä.

– Tämä sisäänpäin kääntynyt elämä varmaan vaikuttaa siihen, että uusia suhteita syntyy heikommassa tahdissa kuin aikaisemmin. Se on yksi koronan seurauksista, uskoo Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula.

Vaikka nuoria naisia saataisiin houkuteltua takaisin maakuntiin, pitäisi vielä keksiä, missä muualla kuin Tinderissä he voisivat tavata vastakkaista sukupuolta.

– Nettiin on ikäänkuin pakosti pitänyt siirtyä, kun ei muuten luontevasti tavata niin paljon ja niin helposti. Luontevia tapaamismahdollisuuksia siinä omassa elinpiirissä ja asuinpaikan lähellä ei ole. Tottakai se vaikeuttaa sitä mahdollista pariutumista, selittää Kontula.

Lempi Haapala ja Otto Porkka eivät ainakaan toistaiseksi suunnittele paluumuuttoa Satakuntaan.

– Kyllä se välillä pyörii mielessä. Onhan siellä halvempaa ja silleen, mutta kyllä Helsingissä on kiva asua ja viettää aikaa. Tykkään olla täällä vielä monia vuosia, ennakoi Haapala.

– Itsellä ainakin töiden puolesta löytyy paljon paremmin töitä pääkaupunkiseudulta. Se on ehkä isoin rajoittava tekijä siinä, muuttaako pois vai ei, huomauttaa Porkka.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja