Mainos

Tunisiassa odotetaan Pohjoismaiden matkailijoiden paluuta

Tammikuussa 2011 Tunisiasta alkanut arabikeväänä tunnettu vallankumousaalto on vähentänyt Tunisiassa matkailijoiden määrää vain vähän.

Poikkeuksen tekevät pohjoismaalaiset matkailijat, joita on nyt vain 30 prosenttia aikaisemmasta.

– On todella kummallista, että esimerkiksi Egyptin väkivaltaisuudet vaikuttavat tänne meille asti. Ihmiset pelkäävät matkustaa Tunisiaan, vaikka täällä on koko ajan ollut aivan rauhallista, sanoo eteläisestä Douzin kaupungista kotoisin oleva Habib.

Tuareg-berberiheimoon kuuluva Habib yrittää kaupata turisteille kameliajelua Tunisian pohjoisrannikolla sijaitsevan Hammametin rantakaupungin Carthage Land -viihdepuiston sisäänkäynnin luona.

– Monena päivänä joudun lähtemään kotiin tyhjin käsin. Ihmiset kyllä kuvaavat kameliani, mutta eivät halua maksaa mitään, Habib harmittelee.

Bambino-niminen kuusivuotias kameli tekee parhaansa yhteisen liiketoiminnan eteen ja antaa vaikkapa karvaisen kamelipusun halukkaille turisteille.

Pohjoismaalaiset pysyvät poissa

Ennen vuoden 2010 vallankumousta Tunisiassa vieraili 6,7 miljoonaa matkailijaa. Vallankumousvuonna matkailijoiden määrä putosi 4,5 miljoonaan, mutta viime vuonna päästiin jo lähes kuuteen miljoonaan matkailijaan. Tunisian turistiministeriön palveluksessa työskentelevä Walid Jaziri uskoo tämän vuoden olevan viime vuoden kaltainen.

– Matkailijat ovat palanneet Tunisiaan, mutta ainoastaan Suomi, Ruotsista ja Tanska tekevät ison poikkeuksen, Jaziri harmittelee.

Ennen vallankumousta Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta matkusti Tunisiaan noin 131 000 matkailijaa, viime vuonna vain 50 000. Suomalaisia lomaili Tunisiassa ennen vallankumousta lähes 14 000 vuodessa, viime vuonna vain 7400.

– Ainoastaan Detur tuo Tunisiaan matkailijoita Suomesta, mutta odotamme Aurinkomatkojen ottavan Tunisian ohjelmistoonsa vuonna 2014, Jaziri kertoo.

Hänen mielestään Tunisia sopii hyvin myös kesäkohteeksi pohjoismaalaisille matkailijoille.

– Suomalaisille Tunisian kesä kuitenkin on ilmeisesti liian kuuma, koska valmismatkoja tehdään vain keväällä ja syksyllä.

Vallankumous ei vaikuttanut arkeen

Soussen rantakaupungissa asuva Marjo Kaafar hämmästelee suomalaisten matkatoimistojen vetäytymistä Tunisiasta.

– Olen surullinen, ettei Suomesta tehdä nyt enempää matkoja Tunisiaan. Poliittinen tilanne ei vaikuta täällä rantakaupungissa elämään millään tavalla ja pääkaupungin mielenosoituksetkin ovat lähinnä kuin vappumarsseja Suomessa, Detur-matkatoimistolle matkaoppaana työskentelevä Kaafar sanoo.

Tunisiassa yhdeksän vuotta asunut neljän lapsen äiti sanoo olevansa onnellinen, että vallankumous sujui Tunisiassa moniin muihin arabimaihin verrattuna siististi ja lähes väkivallattomasti.

– Toki ihmiset ovat nyt kyllästyneitä tähän jatkuvaan väliaikaisuuteen. Tunisialaiset toivovat mahdollisimman pikaisesti uusia vaaleja ja lopullista paluuta normaaliin arkeen, Kaafar sanoo.

Tunisiaa Kaafar suosittelee matkakohteeksi etenkin lapsiperheille, rantalomailijoille ja golffareille.

– Tunisia on todella lapsiystävällinen maa, lapset ovat tervetulleita kaikkialle. Ainoastaan yöelämää etsiville bilettäjille Tunisia ei ole sopivin matkakohde, Kaafar sanoo.

(MTV3 - Päivi Arvonen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.