Mainos

Ovatko nämä seuraavia suosikkilomakohteita? Turistien määrä kasvussa

YK:n alainen Maailman matkailujärjestö (UNWTO) on koonnut listan maista, joiden turismi näyttää alkuvuoden tilastojen perusteella olevan nousussa. Listalle mahtuu tuttuja kohteita, mutta myös yllättäjiä.

Tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana yön yli vieraassa maassa yöpyneiden turistien määrä kasvoi maailmanlaajuisesti kuudella prosentilla viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tähän tulokseen tultiin Maailman matkailujärjestön turistibarometrissä.

Kaikkiaan eri maat houkuttelivat alkuvuonna 369 miljoonaa kansainvälistä vierailijaa. Näyttää siis siltä, että matkailu on kasvussa – ja järjestö tietää myös, mihin maihin tuota kasvua on kohdistunut kaikkein eniten.

Kohteiden joukossa on muutama yllättäjiä. Esimerkiksi terrorismista ja poliittisesta levottomuudesta kärsineet Egypti ja Tunisia nostavat päätään tänä vuonna matkailukohteina. Harva ehkä myöskään arvaisi, että Israel ja Palestiinalaisalue ovat kymmenen eniten kasvavan kohteen listalla. 

1. Palestiinalaisalue

Palestiinalaisalueeseen kuuluvat kaikki erillishallintoalueet Israelin sisäpuolella, jotka luetaan Palestiinan itsehallintoalueeseen. Kansainväliset matkat sinne ovat kasvaneet kaikkein eniten, huimat 58 prosenttia. Viime vuonna matkailijoita kävi alueella yhteensä 400 000. Houkuttimia ovat historia, arkeologia ja uskonnot. 

Ulkoministeriön matkustustiedotteessa muistutetaan, että Israelissa ja Palestiinalaisalueella on terrori-iskujen riski. 

2. Egypti

Väkivaltaisuuksien vähentymisen ja maan tilanteen rauhoittumisen myötä Egyptin muinaiset kaupungit ja pyramidit ovat alkaneet vetää taas turisteja puoleensa. Turismi kasvoi maassa alkuvuonna 51 prosentilla. Vuonna 2016 maassa kävi yli viisi miljoonaa turistia.

Suomen ulkoministeriö kehottaa noudattamaan erityistä varovaisuutta Egyptiä koskevassa matkustustiedotteessa.

3. Pohjois-Mariaanit

Pohjois-Mariaanit koostuvat 15 saaresta pohjoisella Tyynellä valtamerellä. Yhdysvaltoihin kuuluville saarille matkusti alkuvuonna reilut 37 prosenttia enemmän turisteja kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Trooppinen saaristo on tunnettu kasinoistaan ja palmujen viitoittamista rannoistaan. Vuonna 2016 matkailijoita kohteeseen oli yli puoli miljoonaa.

4. Islanti

Islantiin matkaavien määrä on kolminkertaistunut vuodesta 2010, ja turistien virta jatkaa kasvuaan: matkustajien määrä nousi alkuvuonna 35 prosentilla. Yleensä Islantiin mennään kesäaikaan, sillä silloin sää on leudompi ja valoisaa aikaa riittää pidempään. Viime vuonna Islannissa vieraili lähes 1,8 miljoonaa turistia. Saarivaltioon vetää upea luonto.

5. Tunisia

Tunisia on toipunut melko nopeasti vuonna 2015 järkyttäneestä, turisteihin kohdistuneesta Soussen rannan terrori-iskusta. Turismi kasvoi alkuvuonna 33 prosenttia, ja viime vuonna matkailijoiden määrä alkoi hipoa kuutta miljoonaa. Lomakohteet, rannat ja maan muinainen historia kiinnostavat edelleen.

6. Vietnam

Eniten Aasiassa matkailu kasvoi Vietnamissa, jossa turistien määrä kohosi jopa 31 prosentilla. Mikään uusi matkailukohde Vietnam ei kuitenkaan ole, sillä viime vuonna maahan matkusti jo kymmenen miljoonaa turistia. Maassa riittää monipuolista luontoa, rantoja, kuhisevia kaupunkeja ja kiehtovaa kulttuuria.

7. Uruguay

Viime vuoden aikana Uruguayssa vieraili kolme miljoonaa turistia. Alkuvuoden kasvu näytti 30 prosenttia. Uruguay on kuvankaunis, varsin edistyksellinen ja kulttuurisesti sivistynyt Etelä-Amerikan maa.

8. Nicaragua

Nicaragua on edullinen Keski-Amerikan kohde, josta löytyy palmujen reunustamia rantoja ja kiinnostavaa historiaa. Se on hyvä vaihtoehto esimerkiksi Costa Ricalle, jos turistijoukkoja haluaa vältellä. Tämän ovat myös useat turistit huomanneet: matkailu Nicaraguaan kasvoi reilulla 28 prosentilla. Viime vuonna matkailijoita maahan oli puolitoista miljoonaa.

9. Mongolia

Yksi listan yllättävämpiä kohteita lienee Mongolia, jonka turismi kohosi 28 prosenttia vuoden alussa. Maantieteellisesti eristäytynyt Aasian keskivaiheilla sijaitseva valtio tunnetaan laajoista aroista ja hiekkaisista autiomaista. Karu maa ja sen nopeasti kasvava pääkaupunki Ulanbaatar selkeästi kiinnostavat. Viime vuonna matkailijoita oli tosin vielä vain reilut 400 000.

10. Israel

Israelissa vieraili viime vuonna 2,9 miljoonaa turistia. Alkuvuonna määrä kasvoi edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna neljänneksen. Historialliset kaupungit ja Kuollut meri vetävät turisteja puoleensa, samoin kuin Tel Avivin vilkas yöelämä.

Nämäkin maat kiinnostavat yhä enemmän

11. Malta – kasvua 23 prosenttia

12. Seychellit – kasvua 20 prosenttia

13. Montenegro – kasvua 20 prosenttia

14. Chile – kasvua 20 prosenttia

15. Oman – kasvua 19 prosenttia

16. Kypros – kasvua 18 prosenttia

17. Armenia – kasvua 18 prosenttia

18. Kolumbia – kasvua 18 prosenttia

19. Suomi – kasvua 17 prosenttia

20. Japani – kasvua 17 prosenttia

***

Tiedätkö, miltä lentokoneen ohjaamossa näyttää?

1:22

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.