Matkaopas Timo odottaa Kanarialla turistien saapumista, vaikka moni kollega on palannut Suomeen muihin töihin – "Ei minua huoleta tämä"

Matkaopas Timo Mällinen uskoo matkailualan elpymiseen. Hän seuraa Gran Canarialla lähietäisyydeltä, kuinka paikalliset odottavat turistien saapumista suosittuun lomakohteeseen.

Timo Mällinen vastaa videopuheluun Gran Canarialta palmujen keskeltä. Tjäreborgin matkaoppaana toimivan Mällisen koti ja työpaikka sijaitsevat monen suomalaisen haaveilemassa lämmössä. 

– Ajattelin, että mukavampi olla täällä lämpimässä lockdownissa, kuin Suomessa, hän viittaa koronapandemian alkuun.

Viime vuoden keväänä asetetut matkailurajoitukset aloittivat matkailualan vaikeat ajat. Mällinen kertoo kaikkien muiden kohteessa olleiden työntekijöiden matkustaneen tuolloin takaisin Suomeen. 

– Oppaiden kannalta vaikein ajanjakso oli pandemian alku ja siitä puoli vuotta eteenpäin, ennen kuin päästiin aloittamaan uudestaan työntekoa, hän avaa.

Mällinen kertoo lähes kaikkien tuttujen kollegoidensa löytäneen "jonkinlaista työtä" Suomesta kyseiselle ajanjaksolle. Osa oppaista päätyikin lopullisesti vaihtamaan alaa pitkän epävarmuuden jälkeen.

Mällisen arvion mukaan tällä hetkellä noin puolet oppaina toimivista työntekijöistä ovat uusia.

– Tietenkin oppaalle jossakin vaiheessa tulee se, että haluaa Suomeen perustamaan kotia. Tämä oli siihen hyvä sauma sellaisille henkilöille, jotka ehtivät olemaan kauemmin töissä, hän pohtii.

”Kyllä täältä pakkasesta pitää päästä muualle töihin”

Matkaoppaana toimiminen ei ollut Mällisen unelma-ammatti vielä nuorena. Ennen matkailukärpäsen puraisua hän opiskeli maanviljelijäksi ja ehti tehdä alan töitä jonkin aikaa.

– Ajattelin, että kyllä täältä pakkasesta pitää päästä muualle töihin, hän naurahtaa.

Mällinen aloitti matkailualalla vuonna 2003. Aluksi hän toimi oppaana, minkä jälkeen hänen työtehtävänsä ovat laajentuneet koskemaan "melkein kaikkea" aiheen ympärillä.

Tällä hetkellä Mällinen työskentelee hotellivarausten parissa. 

Oppaan omiksi suosikkikohteiksi vuosien varrelta ovat nousseet Kreetan saari ja Bangkok. Jälkimmäisessä hän työskenteli seitsemän talvea. 

Suomalaisten ja espanjalaisten välillä eroja

Mällinen kertoo pärjänneensä pandemian keskellä taloudellisesti hyvin.

Hän työskentelee espanjalaisella työsopimuksella, joka oikeutti 60 prosentin lomautusrahaan lockdownin aikana. 

– Rahaa ei ole kulunut, kun ei ole päässyt ravintoloihin, hän naurahtaa.

Mällinen on puolentoista vuoden aikana matkustanut Suomeen neljä kertaa. Hän on huomannut Suomen ja Gran Canarian välillä eroja koronapandemiaan liittyen.

– Suomessa noudatetaan ohjeistuksia, kun taas Espanjassa ihmiset ovat niin sosiaalisia, että kanssakäymiset pitää kieltää, hän kertoo.

Maassa onkin luotu ohjeistuksia sakon uhalla.

– Jos sisätiloissa ei käytä maskia, niin siitä saa parinsadan euron sakon, hän avaa.

Mällinen ei kuitenkaan ole kuullut, että turisteilla olisi ollut ongelmia ohjeistuksen suhteen. Sen sijaan vaikeuksia on saattanut aiheuttaa esimerkiksi asiakirjojen täyttäminen ajallaan.

Pandemia toi uuden matkustajaryhmän

Mällisen mukaan suomalaisten into matkustaa ei ole kadonnut rajoituksista huolimatta. Matkojen perumisen sijaan niitä on siirretty tai kohdetta on vaihdettu.

Pandemia on tuonut mukanaan myös uusia lomailijoita.

– He, jotka lensivät ennen reittilennoilla ja varasivat hotellit itse, ovat nyt ottaneet meidän kauttamme koko paketin. Se tuo luottamusta, hän avaa.

Matkustajien joukossa ovat korostuneet lähiaikoina suomalaiset, ruotsalaiset ja tanskalaiset.

– Norjalaisia on myös ollut aina välillä, mutta heidän rajoituksensa ovat vaihdelleet.

Ensi talvena matkoja on tarkoitus päästä tekemään ainakin Teneriffalle, Gran Canarialle, Madeiralle ja Kap Verdeen. Tilanne elää jatkuvasti ja tavoitteena on, että myös Thaimaan matkat päästäisiin aloittamaan mahdollisimman pian. Mällinen on kuitenkin luottavaisin mielin, että nyt päätetyt kohteet avautuvat.

Turistien saapumista odotetaan

Mällinen arvioi, että hotellikapasiteetista on Gran Canarialla käytössä tällä hetkellä noin 40 prosenttia. Paikalliset odottavat hänen mukaansa malttamattomina turisteja saapuvaksi lisää.

– Heillä on suuri halu päästää lomailijoita tänne, jotta myös töitä olisi enemmän.

Mällinen ei ole kuullut, että paikallisia hotelleja olisi mennyt konkurssiin. Sen sijaan osa ravintoloista on edelleen kiinni tai ne ovat lopettaneet toimintansa. Tästä huolimatta hän katsoo tulevaisuuteen optimistisesti.

– Uskon matkailualaan ja siihen, että tästä noustaan. Ei minua huoleta tämä.

Mutta kuinka kauan Mällinen jaksaisi alan epävarmuutta, ennen kuin harkitsisi uran vaihtoa?

– Kyllä siinä pitää aika kauan olla. Tavallaan oppaidenkin elämä on se, että olemme kuusi kuukautta talvikohteessa ja kuusi kuukautta kesäkohteessa. Se on tavallaan elämäntapa, että suunnittelee jotain kuudeksi kuukaudeksi eteenpäin ja seuraavasta kohteesta ei tiedä, hän pohtii pitkän hiljaisuuden jälkeen.

– En kutsu sitä epävarmuudeksi tulevaisuudesta, vaan se on mahdollisuus ja kiehtoo minua tässä työssä. 

Katso myös: Matkailualan puolestapuhuja tyrmää koronpassiehdotuksen: "Hallitus ei ymmärrä"

Matkailualan puolestapuhuja tyrmää koronapassiehdotuksen:"Hallitus ei ymmärrä" 4:15


Lue myös:

    Uusimmat