Tullin valvontajohtaja Rikospaikassa: Huumausaineiden käytön pysyttävä lainvastaisena, mutta rankaisemisesta voitaisiin luopua

Tullin valvontajohtaja Sami Rakshitin mukaan huumausaineiden käytöstä ei tarvitse välttämättä rangaista. Rakshit näkee tarpeellisemmaksi huumeiden käyttäjien auttamisen.

Huumekeskustelu alkoi talvella, kun terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tutkijat kyseenalaistivat huumeiden käytön rangaistavuuden tarpeellisuuden.  

Rakshitin haastattelu esitetään illan Rikospaikassa klo 22.35.

Nykyisin käyttörikoksesta seuraa sakkoja tai huomautus. Poliisin tietoon käyttörikoksia tulee noin 15000 tuhatta. Tulli tutkii noin 3000 vähäisempää huumerikosta.

Eli jos joku tulee esimerkiksi lentokoneella Amsterdamista ja taskussa on huumenyssykkä, niin aine otettaisiin pois, mutta sakkoja ei tulisi?

– Minun mielestä se on järkevä linja ja mahdollinen linja, mutta edellyttää keskustelua. Ei voi lähteä dekriminalisaatioon, jos ei tiedetä millaiset vaikutukset sillä on sosiaali- ja terveyspolitiikan osa-alueilla. Siellä täytyy olla jotain kompensoivia toimenpiteitä, jotta tähän ilmiöön pystytään puuttumaan.

"Käyttäjiä autettava"

– Jotta voidaan rankaisemisesta siltä osin luopua, pitää tietysti olla rakennettuna valmiiksi ja mietittynä sosiaali- ja terveyspoliittisen puolen ratkaisut. Miten hoidetaan hoitoonohjaus? Miten hoidetaan jälkiseuranta? Kuitenkin halutaan auttaa niitä käyttäjiä ennemminkin kuin rangaista, Rakshit sanoo.

Hänen mukaan huumeiden on pysyttävä laittomina, jotta aineet voidaan ottaa pois.

– Jos se on lainvastaista, niin edelleenkin viranomaisilla on mahdollisuus selvittää laittoman tavaran alkuperää. Huomio pitäisi kiinnittää paljon enemmän sinne välittäjä-, kuriiri-, valmistaja- ja rahoittajaportaisiin, Rakshit sanoo.

– Tämä tietyllä tavalla jopa kontrollipuolella vapauttaisi voimavaroja sille puolelle. Huomio ainakin kiinnittyisi ongelman oikeaan kohtaan.

Rikospaikka klo 22.35 MTV3


Lue myös:

    Uusimmat