Mainos

"Rikoslakia huudettu apuun ähkyyn asti" – professori poistaisi rikoslaista liikennerikkomuksia ja huumeiden käytön

Rikosoikeuden soveltamisala on levennyt liiankin laajaksi, sanoo rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen. Hän olisi valmis keskustelemaan esimerkiksi huumausaineiden käytön ja eräiden liikennerikosten poistosta rikoslain piiristä.

Rikoslain kohdentaminen on Tolvasen mukaan hieman unohtunut keskustelun pyöriessä tuomioiden ankaroittamisen ympärillä. Hänen mielestään tavoitteen pitäisi olla oikein kohdistunut rikoslaki, jossa vakavissa rikoksissa käytetään koko rangaistusasteikkoa.

– Kyllä pitäisi myös päästää toisesta päästä ilmaa ulos, Tolvanen kuvailee tuomioiden koventamisen tuomaa painetta.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Huumeiden käyttö ja pienet liikennemokat pois rikoslaista

Hän antaa esimerkiksi mahdollisesta korjauskohteesta huumausaineiden käyttörikoksen, joka on ollut ilmoilla viimeaikaisessa keskustelussa. Eräissä maissa rangaistavuudesta on luovuttu, ja Tolvasen mielestä siitä pitää keskustella myös Suomessa.

– Voi kysyä, saavutetaanko rankaisemisella sitä mitä sillä tavoitellaan, hän pohtii.

Toinen esimerkki mahdollisesti poistettavista nimikkeistä ovat liikenteessä tapahtuvat vähäiset teot. Hän kyseenalaistaa sakon antamisen aivan pienemmistäkin teoista, ja katsoisi, että esimerkiksi ajoneuvon kuntoon liittyvissä puutteissa korjausmääräys olisi parempi ja riittävä seuraus sakon sijaan.

– Ei ole oikea tie puuttua yhä pienempiin erittäin lieviin ylinopeuksiin sakoilla, hän lisää.

Hän myös pohtii sitä, kuinka pitkälle rikoslakia viedään, jos esimerkiksi kaavailut kriminalisoida itseopiskelu terrorismia varten toteutuvat.

Käyttörikosta koskevaa keskustelua käytiin myös Huomenta Suomessa, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Pekka Hakkarainen puolusti rangaistavuudesta luopumista.

14:53

Rikoslakia huudettu apuun ähkyyn asti

Tolvasen mukaan rikoslakia huudetaan avuksi monenlaisissa ongelmissa, minkä johdosta myös sen sovellusalaa on laajennettu, hänen mukaansa jopa "ähkyyn" saakka.

– Rikoslaki on liian järeä keino monessa asiassa. Meillä on monia muita keinoja puuttua moitittavaan käytökseen, ja monessa asiassa muut mekanismit ovat rankaisemista tehokkaampia.

– Kyllä rikoslaille olisi parempi, että se keskityttyisi alueelle, jossa teot ovat todella tuomittavia.

Esimerkkinä tavoista puhdistaa rikoslakia Tolvanen nostaa esimerkiksi nimikkeiden siirtämisen rikoslaista hallinnolliselle puolelle, esimerkiksi luvattoman pysäköinnin tapaan.

Hän korostaa, että ymmärtää asiasta olevan myös erilaisia mielipiteitä. Hän kertoo päätyneensä näkemykseensä uransa aikana, ja olleen sitä mieltä jo pitkään.

– Tämä on minun näkemykseni. Tästä voi olla joku toista mieltä, enkä sano että se olisi väärä, hän toteaa.

Huumesota on jo hävitty, toteaa MTV Uutisten rikostoimitusen päällikkö Jarkko Sipilä.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja