Mainos

Tulli on löytänyt jo 78 erilaista muuntohuumetta tänä vuonna

Tulli löytää muuntohuumeita päivittäin. Tänä vuonna on takavarikoitu jo 78 erilaista muuntohuumetta, joista useat kymmenet ovat koostumukseltaan uusia.

- Eri muuntohuumeiden luokittelu huumausaineeksi tietysti aina välillä katkaisee sen yksittäisten aineiden tulvan, mutta sitten tulee seuraava muunnos, joka valtaa markkinoita. Sellaista perässä juoksua, kuvaili Tullin tiedustelupäällikkö Sami Rakshit aamun Huomenta Suomessa.

Suomessa huumausaineet voidaan kieltää vain aine kerrallaan, joten virallinen kielto vie viranomaisten mukaan liian paljon aikaa. Ulkomailla "huumetehtaat" suoltavat uusia muunnoksia koko ajan.

Sami Rakshitin mukaan viranomaisten kansainvälinen yhteistyö on tehokkainen tapa puuttuu muuntohuumeiden kauppaan. 

- Yksittäisellä valtiolla on hirveän rajalliset mahdollisuudet puuttua huumekauppaan. Tämän kuun aikana viimeinen laaja isku, jossa Yhdysvaltain viranomaiset ja useiden EU-maiden viranomaiset iskivät yhtä aikaa internetissä oleviin kauppapaikkoihin. Myös Suomessa on hyvin laajoja tutkintoja käynnissä, Sami Rakshit kertoi.

Hänen mukaansa viranomaisten yhteistyöllä on saatu sadoittain ostajia ja kymmenittäin myyjiä Suomessakin kiinni.

Fosforia ja suolahappoa suoneen

MTV Uutiset kertoi eilen, että Suomessa liikkuu tällä hetkellä erittäin vaarallista krokodil-huumetta. Venäjällä tätä muuntohuumetta käytetään heroiinin korvikkeena.

- Huumeen valmistamisessa käytetään muun muassa suolahappoa ja fosforia.  Sitä käytetään suonensisäisesti, joten ei tarvitse kauaa miettiä, kuinka tuhoisaa se on. Se polttaa aika nopeasti ihon, lihaksen ja rasvakudokset. Siitä huumeen nimikin tulee: ensin iho paksunee, mutta sitten huume syö käyttäjänsä, johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-klinikkasäätiöstä kertoi Huomenta Suomessa.

Huumetta voi valmistaa Venäjällä kotonakin, koska ainesosia on vapaasti saatavilla.

A-klinikkasäätiön Simojokikin painottaa yhteistyötä viranomaisten ja eri toimijoiden kesken.

- Muuntohuumeista ei päästä enää eroon ja osa tappaa käyttäjänsä. On hyvä, että tieto kulkee, mikä on kadulla tilanne, Simojoki sanoi.
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.