Mainos

Tulitaukosopimuksen vaikutusta odotetaan Israelissa

Israelilaissotilaiden ja palestiinalaisten mielenosoittajien väliset hajanaiset yhteenotot ovat jatkuneet tänään Länsirannalla ja Gazassa. Israelin armeijan mukaan viime yön aikana käytiin useita tulitaisteluja. Osapuolet vakuuttavat kuitenkin noudattavansa Sharm-el-Sheikhin tulitaukosopimusta.

Israelin ja palestiinalaisten yhteenotot ovat jatkuneet samaan aikaan kun molemmat osapuolet vakuuttivat aloittavansa tulitaukosopimuksen täytäntöönpanon. Israel ilmoitti vetäneensä osan panssarivaunuistaan pois palestiinalaisalueiden lähettyviltä ja purkavansa palestiinalaiskaupunkien saartoa. Myös Gazan lentokenttä sekä palestiinalaisalueita Egyptiin ja Jordaniaan yhdistävät raja-asemat avattiin liikenteelle. Sen sijaan Israelin puolella työssä käyviä palestiinalaisia ei päästetty palestiinalaisalueiden ulkopuolelle.

Israelin hallituksen tiedottajan Nachman Shain mukaan Sharm el-Sheikhin kriisikokouksessa sovitun tulitauon toimeenpano alkoi kello 16 Suomen aikaa. Aikataulusta sovittiin Israelin armeijan eteläisten alueiden komentaja Yom Tov Samian ja Gazan alueen turvallisuuspäällikön Abdel Razeq al-Majeidahin tapaamisessa. Osapuolten on määrä saada levottomuudet laantumaan kahden vuorokauden kuluessa.

Palestiinalaisten itsehallinto vakuutti virallisessa lausunnossaan, että se pyrkii rauhoittamaan levottomuuksia Sharm el-Sheikin tulitaukosopimuksen mukaisesti ja vetosi palestiinalaisiin, jotta nämä pidättäytyisivät lietsomasta väkivaltaa. Lausunto oli vastaus Israelin pääministerin Ehud Barakin eiliseen ilmoitukseen, että Israelin turvallisuusjoukot työskentelevät väkivallan lopettamiseksi. Israelin ja palestiinalaisten johtajat sopivat eilen Sharm el-Sheikhin hätäkokouksessa, että Israelin armeija vetäytyy alueilta, joilla levottomuudet ovat olleet kiihkeimpiä. Samalla palestiinalaisviranomaisten on määrä huolehtia siitä, että väkivaltaiset mielenilmaukset loppuvat.

Yhteenotot jatkuivat

Israelin armeijan mukaan levottomuudet jatkuivat pitkin päivää. Gazassa ainakin 30 palestiinalaista haavoittui yhteenotossa Kfar Daromin juutalaisen siirtokunnan lähellä, kun sotilaat avasivat tulen heitä kivittäneitä palestiinalaisia kohti. Yksi haavoittuneista, 12-vuotias poika, sai yhteenotossa vakavia vammoja. Armeija kiisti ampuneensa mielenosoittajia oikeilla luodeilla.

Silminnäkijät kertoivat armeijan myös käyttäneen kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan Erezin rajanylityspaikalla Israelin ja Gazan välillä. He kertoivat palestiinalaisviranomaisten yrittäneen hillitä mielenosoittajia. Useat tuhannet palestiinalaiset osoittivat mieltään tulitaukosopimusta vastaan muun muassa Jeninissä ja Nablusissa, missä haudattiin viikonvaihteessa ampumahaavoihin menehtynyt palestiinalaismies. Myös Hebronissa ja Ramallahissa oli yhteenottoja, joissa loukkantui useita ihmisiä.

Rauha-pessimismi vallalla

Palestiinalaisten Fatah- ja Hamas-järjestöt ovat vannoneet jatkavansa Israelin vastaisia iskuja, ja Israel näyttää ryhtyvän sopimuksen mukaisiin toimiin odotettua hitaammin. Moni tarkkailija epäilee, että hätäkokouksessa sovittua tulitaukoa ei onnistuta saamaan aikaan. Tusinan palestiinalaisjärjestön yhteisessä lentolehtisessä palestiinalaisia kehotettiin jatkamaan kansannousua ja osallistumaan joukkoliikekannallepanoon.

Jasser Arafat

Yediot Aharonot -sanomalehden tekemän kyselyn mukaan yli puolet israelilaisista kannattaa itse tulitaukosopimusta, mutta valtaosa ei usko palestiinalaisten taipuvan sitä toteuttamaan. Liki neljä viidestä arveli, että palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ei tee mitään rauhan palauttamiseksi. Kolme viikkoa jatkuneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 105 ihmistä, joista pääosa palestiinalaisia. Yli 2000 ihmistä on haavoittunut. (STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.