Tulipalossa kärsineen hotelli Savonsolmun taustalla kummallinen kuvio – kiinteistöjä ostellut liikemies laiminlyö velvollisuutensa

Eilen tulipalossa kärsineen hotelli Savonsolmun taustalla on poikkeuksellinen omistuskuvio, jonka liiketaloudellista mielekkyyttä on ainakin ulkopuolelta vaikea ymmärtää.

Mediassakin useita kertoja käsitellyssä kuviossa keskiössä ovat liikemies Kalle Kroonin ja tämän perheen hallinnoivat yhtiöt, jotka ovat ostaneet erinäisiä kiinteistöjä eri puolilta Suomea.

Verrattain halvalla hankittujen kiinteistöjen velvoitteita, kuten tonttivuokria tai vastikkeita, ei kuitenkaan hoidettu asianmukaisesti. Tämä on johtanut siihen, että ostettujen kiinteistöjen muut omistajat tai vuokralaiset ovat joutuneet vaikeaan välikäteen.

Yritys jäi kaupungille velkaa melkein hotellin hinnan

Näin oli myös Savonsolmun kohdalla. Vuonna 1976 valmistuneen hotellin osti vuonna 2021 verkkokaupassa Kroonien hallinnoima ruotsalainen Nordic Real Estate Management KB yhteensä 22 000 eurolla. Edellinen omistaja oli mennyt konkurssiin vuonna 2020.

Yritys jätti kuitenkin tonttivuokrat maksamatta Pieksämäen kaupungille. Tämän vuoden alussa kaupungin käräjäoikeudelle toimittaman asiakirjan mukaan vuokria on maksamatta noin 20 000 euroa.

Kaupunki onkin vaatinut käräjäoikeudessa vuokrasopimuksen purkua ja häädön uhalla määrätä yritys poistamaan alueella oleva rakennus. Lisäksi panttikirjoja määrätään kuoletettavaksi.

Helsingin Sanomien tavoittama Kroon kertoo lehdelle, ettei se ole tietoinen jo entuudestaan kaltoinkohdellulla kiinteistöllä tapahtuneesta tulipalosta. Hän myös vakuuttaa, että tämän tarkoitus oli aloittaa kiinteistössä liiketoiminta, mutta tämä ei rahoituksen puutteessa onnistunut. 

Nordic Real Estate Managementilla on Bisnoden maksuhäiriötietojen mukaan viime vuosilta runsaasti trattaprotesteja, minkä lisäksi sillä on viime helmikuulta yksipuolinen velkomusasia sittemmin konkurssiin menneen Kiinteistö Oy Pieksämäen Säästökeskus kanssa. Nordic Real Estate Management kb oli ostanut valtaosan kiinteistöstä, mutta oli pääosakkeenomistajana laiminlyönyt yhtiövastikkeiden maksun, ajaen kiinteistöyrityksen maksuvaikeuksiin.

Kalle Kroon on yhdeksän yrityksen hallituksen varsinainen jäsen, minkä lisäksi hän on vuosien saatossa ollut lukuisten muiden yritysten hallituksissa.

Lue myös:

    Uusimmat