Tuliko kiskottua kaksin käsin viikonloppuna? Tutkimus selvitti, miksi jotkut ihmiset juovat enemmän kuin muut

9:08
Viiniä vai viinaa – mitä juomme, ja muuttuvatko juomatapamme koskaan?

Tutkimuksen mukaan osa ihmisistä ei kykene vastustamaan juomista. Syy tähän piilee aivoissa.

Osa ihmisistä juo muita enemmän, mutta miksi? Niin sanottu juomapersoonatyyppisi saattaa saada sinut kallistamaan kuppia, kertoo YahooTutkimuksen mukaan osa ihmisistä ei kykene vastustamaan juomista esimerkiksi pikkujouluissa tai muissa juhlatilanteissa.

Kolme "juomapersoonaa"

Vanderbiltin yliopiston ja Salkin instituutin tutkijat havainnoivat juomisen vaikutuksia hiirikokeissa. Tutkijat altistivat hiiret alkoholille ja tutkivat sitten, mitkä niistä jatkaisivat juomista pakonomaisesti.

Tutkijoiden mukaan juomispersoonia on kolme: kevyt, keskitason ja pakkomielteinen juopottelija.

Juopottelijalla tarkoitetaan tutkimuksessa yksilöä, joka jatkaa juomista siitä huolimatta, että se johtaa negatiivisiin tuloksiin. Pakkomielteisen juojan aivoissa jokin vaikutti johtavan siihen, että juomista ei lopeteta ajoissa.

Kaikki riippuu "rangaistussignaaleista"

Kaikki riippuu tutkijoiden mukaan aivojen kyvystä käsitellä niin sanottuja rangaistussignaaleja.

Jos aivot kykenevät ennen illan etenemistä havainnollistamaan ihmiselle, että juominen johtaa kamalaan oloon ja muihin ikäviin seurauksiin, juominen todennäköisesti vähenee eikä henkilö sorru juopotteluun.  Jos henkilö sen sijaan ei kykene kuvittelemaan huonoja seurauksia, juominen voi mennä liiallisuuksiin.

Tutkijat saattoivat hiirikokeessa aivojen aktiivisuuden perusteella ennustaa tarkasti, mitkä hiiret sortuisivat myöhemmin juopotteluun ja mitkä eivät.

Tutkimusta tehnyt Cody Siciliano pitää tuloksia yllättävänä, kun ottaa huomioon, miten moni aikuinen ihminen juo liikaa, mikäli vain saa siihen tilaisuuden. Tuloksista voisi kuitenkin olla hyötyä niin sanotun ryyppykulttuurin hillitsemisessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja