Mainos

Tulehduskipulääkkeet vaarantavat sydämen – vältä pitkiä kuureja ja suuria annoksia

Tuoreen tutkimuksen perusteella kaikki perinteiset NSAID-tulehduskipulääkkeet voivat suurentaa niitä käyttävien riskiä sairastua sydäninfarktiin. Havainto vahvistaa entisestään näyttöä tulehduskipulääkkeisiin liittyvistä sydänriskeistä.

Tulokset perustuvat meta-analyysiin lähes 450 000 potilaan terveystiedoista. Niiden perusteella akuutti sydäninfarktiriski havaitaan tulehduskipulääkkeitä käyttävillä jo viikon kuurin jälkeen.

Korkeimmat riskit olivat potilailla, joiden lääkeannokset olivat suuria ja kuuri kesti 8–30 päivää. Yhteydet koskivat ibuprofeenia, diklofenaakkia, naprokseenia, rofekoksibia ja selekoksibia. Potilaista 61 000 sairastui sydäninfarktiin.

Havaitut riskit eivät välttämättä ole yksilötasolla kovin suuria, mutta aiempien tutkimusten perusteella joka vuosi tuhannesta säännöllisesti tulehduskipulääkkeitä käyttävästä ihmisestä arviolta kolme saa lääkityksensä takia sydäninfarktin. Noin miljoona suomalaista käyttää vuosittain reseptillä määrättyjä tulehduskipulääkkeitä.

Tulehduskipulääkkeiden haittojen pienentämiseksi lääkeannokset olisi hyvä aina pitää mahdollisimman pieninä ja lääkitys mahdollisimman lyhyenä, etenkin, jos potilas sairastaa sydän- ja verisuonitauteja tai hänellä on runsaasti niiden riskitekijöitä. Infarktivaaran lisäksi pitkäaikainen tulehduskipulääkitys voi altistaa mahahaavoille.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Miten toimia, kun sydänkohtaus yllättää?

Sydänliiton asiantuntijasairaanhoitaja Sami Kaivos kertoo, mitkä ovat sydänsairauksien riskitekijöitä, mistä sydänkohtauksen tunnistaa, mistä se johtuu ja miten kohtauksen hetkellä tulee toimia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.