Tukipotteja saaneiden SM-liiga-seurojen pomoilla viesti päättäjille: "Toivon, että se olisi otettu mahdollisimman hyvin huomioon"

2:59
MTV Urheilu uutisoi monen liigaseuran olevan vakavissa talousvaikeuksissa – Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoo, miten vaikeuksista aiotaan selvitä.

SM-liigan seurojen toimitusjohtajat ilahtuivat keskiviikon kustannustukipäätöksistä. Vaikka tukisummat eivät korvaa ottelutuottojen menetystä, on jokainen euro tärkeä. Aiemmin päätöksen tuesta saivat 11 seuraa

TPS saa noin 103 000 euroa kustannustukea touko–lokakuulta. Toimitusjohtaja Santtu Jokinen sanoo seuran olevan kiitollinen kaikesta saadusta tuesta. Jokinen kuitenkin muistuttaa tuen olevan varsin vähäinen kuluihin suhteutettuna.

– Meidän kiinteät kulut pelkästään touko–lokakuussa ovat olleet reilusti yli kaksi miljoonaa euroa. Voi miettiä, mitä se 100 000 on suhteessa reiluun kahteen miljoonaan euroon kiinteitä kuluja.

Jääkiekon SM-liiga-seurojen tulot ovat romahtaneet minimiin, kun koronavirustilanteen vuoksi yleisötilaisuuksien järjestäminen on kielletty ja ottelut pelataan tällä hetkellä ilman yleisöä.

Seurat ovat sopeuttaneet toimiaan, mutta kulut juoksevat. Jokinen kertoo TPS:n liigajoukkueen kulujen olevan yli 700 000 euroa kuukaudessa. 100 000 euron tukisummalla ei pitkälle pötkitä. 

– Ei se ihan viikkoa riitä.

Lukolle kustannustukipäätös tarkoitti 96 000 euron tukipottia. Toimitusjohtaja Timo Rajalan mukaan summa on merkittävä.

– Jokainen euro, joka tulee sisään otetaan avosylin vastaan. Siinä puhutaan muutaman ottelun ottelutuotosta syksyn koronatasoon verrattuna.

Syksyllä liigaseurat saivat ottaa katsomoon yleisöä noin 50 prosentin verran halliensa yleisökapasiteetista. Yleisön täyskielto alkoi joulun alla.

Kolmas kierros

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi viime viikolla MTV Urheilun haastattelussa, että kustannustuen kolmannen kierroksen valmistelu on jo käynnistetty. Tuen vertailujakso on kolmannella kierroksella marras–tammikuu, haun on määrä käynnistyä maaliskuun lopulla.

Jokinen toivoo, että liigaseurojen tarpeet otetaan kolmannella kierroksella huomioon entistä paremmin.

– Liikevaihdon muutos on talvikauden osalta ihan eri kuin kesän osalta. Toivotaan, että sieltä saadaan sitten mahdollisesti lisätukea. Tietysti toivotaan, että 500 000 euron kattoa, mikä on asetettu yritystä kohden, pystyttäisiin tarkentamaan tai nostamaan.


Lukon Rajalan viesti on saman suuntainen.

–Tämä on pikkaisen erilaista liiketoimintaa, aika kausiliiketoimintaa, verrattuna moneen muuhun. Toivon, että se olisi otettu mahdollisimman hyvin huomioon kriteereissä, millä tuen perusteet tullaan laskemaan. 

Yksi asia on Rajalan mukaan varma.

– Apua tullaan tarvitsemaan niin kuin kaikki muutkin liigajoukkueet tarvitsevat ja muut urheiluseurat, jotka ovat yrittäneet talven aikana omaa liiketoimintaa harrastaa.

TPS:n ja Lukon lisäksi keskiviikon päätöksellä kustannustukea myönnettiin Porin Ässille, jonka osuus oli 155 000 euroa. 

SM-liiga-seuroista ainoastaan Kärpät ei ole hakenut kustannustukea toisella hakukierroksella.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja