SM-liiga vaatii valtiolta tukea – ministerit vakuuttavat, ettei seuroja jätetä pulaan: "Uskon, että ratkaisu löydetään"

2:59
MTV Urheilu uutisoi monen liigaseuran olevan vakavissa talousvaikeuksissa – Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoo, miten vaikeuksista aiotaan selvitä:

Hallitus lupaa auttaa jääkiekon SM-liigan seurat yli koronakriisistä. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan kustannustuen kolmannella jakokierroksella on tarkoitus huomioida entistä tarkemmin muun muassa SM-liigaa.

MTV Urheilun keskiviikkoisen selvityksen mukaan jopa kuutta seuraa uhkaa konkurssi, jos koronarajoitukset säilyvät ennallaan kauden loppuun saakka, eikä ulkopuolista tukea löydy.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo hallituksen sitoutuneen siihen, että koronan sijaiskärsijöiden taloudelliseen tukemiseen etsitään tavat.

– Suomalaiset ammattilaissarjat ovat yksi osa tätä. Liigan tilanne on hyvin tiedossa. Meillä on ollut tiivis vuoropuhelu Liigan kanssa ja tunnistamme tämän huolen.

SM-liiga-seurat ovat jo aiemmin saaneet hallituksen osoittamaa tukea koronaepidemian aikana. Viimeksi työ- ja elinkeinoministeriön myöntämän kustannustuen toiselta hakukierrokselta tukea myönnettiin kaikille sitä jo hakeneille seuroille. Yhteensä seuroille myönnettiin tukea noin 2,5 miljoonaa euroa

SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen sanoi keskiviikkona MTV Urheilun haastattelussa SM-liigan tarvitsevan 15 miljoonan euron tuen, jotta keväästä selvitään. Samalla otteluihin pitäisi saada ottaa yleisöä ainakin samoilla rajoituksilla, joilla kausi syksyllä aloitettiin.

Saarikko sanoo, että tukemisen tapaa etsitään parhaillaan yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

– Tapa löytynee työ- ja elinkeinoministeriön puolelta. Aikataulu, summat ja kriteerit tarkentuvat. Uskon, että ratkaisu löydetään. Hallituksen tahto on, että sijaiskärsijät, SM-liiga ja muut ammattilaissarjat, eivät saa kärsiä kohtuuttomasti, tai että ainakin tekohengitämme heidät ja avustamme tämän vaikean ajan yli.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi viime keväänä koronavirustilanteesta johtuen erityisavustusta urheiluseuroille. Kustannustuki puolestaan on tullut työ- ja elinkeinoministeriön puolelta. Saarikon mielestä juuri kustannustuki vaikuttaa luontevimmalta ratkaisulta, sillä SM-liiga rinnastuu yrityspohjaisiin toimijoihin.

Yleisötilaisuuksien rajoitusten pikaista purkua Saarikko SM-liigalle lupaa. Koronaviruksen uusi, helpommin leviävä muuntautunut virustyyppi on uudelleen vaikeuttanut tilannetta ja rajoituksia tarvitaan.

Kustannustuki kolmonen valmistelussa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo, että kustannustuen kolmannen kierroksen käynnistäminen on jo valmistelussa, vaikka toisen kierroksen hakuaika on vielä käynnissä. Vertailujaksoksi kolmannelle kierrokselle on suunniteltu ajanjaksoa marraskuusta tammikuun loppuun. Hakuaika käynnistyisi maaliskuun lopulla.

– Tarkoitus on huomioida vielä tarkemmin Liigaa ja tapahtuma-alaa yleensäkin. On selkeästi havaittu, että siellä on eniten väliinputoajia. Liigan osalta uskon, että pystymme tekemään tukitoimia, joilla voidaan seurojen tulevaisuus turvata.

Hiltusen mainitsema 15 miljoonan tarve kuulostaa Lintilän korvaan isolta summalta.

– Emme ole kenellekään missään vaiheessa korvanneet tulonmenetyksiä, vaan kulukorvauksia ja kustannuksia on katettu. Toivon, että tätä kautta voidaan edetä kustannustuki kolmosessa myös ja turvata siten seurojen toiminta ja heidän junioritoimintansa.

Suorasta valtion tuesta seuroille ei Lintilän mukaan ole ollut puhetta.

– Nopein tuki tulee kustannustuen puolelta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja