SM-liigaseurojen tärkeä askel koronakriisistä selviämisessä otettiin tänään – "Itse olin jo yhdeksältä täyttelemässä"

Maanantaina käynnistynyt haku yritysten kustannustuen toisesta kierroksesta on saanut varsinkin jääkiekon SM-liigaseurat liikkeelle heti ensimmäisenä hakupäivänä.

Ammattilaisurheilu ja muut tapahtuma-alan toimijat jäivät kesällä käydyllä ensimmäisellä hakukierroksella väliinputoajaksi, mutta nyt auenneella toisella jaksolla myös ne voivat olla oikeutettuja Valtiokonttorin tukeen.

MTV Urheilun tavoittamista SM-liigaseuroista niin HPK, Ässät kuin KalPa olivat jo tehneet omat hakemuksensa heti ensimmäisenä päivänä.

– Itse olin siellä jo yhdeksältä täyttelemässä. Palvelu aukesi kaksi minuuttia myöhässä kello 9.02, naurahtaa HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen.

Yritys voi saada kustannustukea enintään 500 000 euroa. Yhdessä aiemmin maksettujen koronatukien ja Business Finlandin jakaman kehittämisrahoituksen kanssa tukisumma saa nousta korkeintaan 800 000 euroon.

Vaatimuksena tuen saamiselle on liikevaihdon putoaminen kesäkuusta lokakuuhun ulottuvalla tarkastelujaksolla vähintään 30 prosentilla. Tukea voi saada korkeintaan 70 prosentille yrityksen ilmoittamista kuluista, menetyksistä ja tukikauden palkkakuluista.

Kesälajeista esimerkiksi pesäpallon jättiläisessä Sotkamon Jymyssä oli laskettu, etteivät vaaditut kriteerit täyty seuran osalta vielä kyseisellä jaksolla. Jalkapallon Veikkausliigassa pelaavassa Tampereen Ilveksessä hakuprosessiin vasta tutustuttiin. Sisäpalloilulajeissa seurat toimivat pitkälti rekisteröityinä yhdistyksinä, minkä takia ne eivät ole oikeutettuja hakemaan kustannustukea.

Näkymät synkentyneet vasta tarkastelujakson jälkeen

Jääkiekon SM-liigaseuroilla kriteeri 30 prosentin liikevaihdon laskusta tarkastelujaksolla tulee melko varmasti kaikilla täyteen, mutta KalPan toimitusjohtaja Toni Saksman muistuttaa, että pahimmat ajat eivät ole vielä tällä jaksolla näkyvissä.

– Tietysti hyvä, että pääsimme osallistumaan, mutta tuo jakso, jossa tätä tehdään, ei ole se hetki, joka on ollut vaikein tässä vuodessa. Varmaan kaikki ymmärtävät, että joulukuu on ollut tähän mennessä ehkä se haastavin jakso yleisestikin tapahtuma-alalla, Saksman toteaa.

Liigapelit olivat koronavirustilanteen pahenemisen takia kokonaan seis lähes kahden viikon ajan joulukuun 3. päivästä lähtien ja nyt otteluita on jatkettu kokonaan tyhjille katsomoille. Tuen saamisella alkaa siis olla jo kiire.

Kokoomuksen kansanedustaja, entinen jääkiekkomaalivahti Sinuhe Wallinheimo vihjaisi lauantaina Twitterissä, että kustannustukea hakeneet liigaseurat voisivat saada rahat tilille toivottavasti jo ennen vuoden vaihtumista.

– Ei tässä nyt olla aikataulujen perässä. Mennään prosessi kerrallaan, tehdään pyydetyt asiat ja katsotaan, mihin se johtaa. Ei mennä asioiden edelle, Ässien toimitusjohtaja Mikael Lehtinen kommentoi.

Katseet seuraavaksi tapahtuma-alalle kohdennettuun tukeen

Haastatellut toimitusjohtajat näkivät hakemuksen tekemisen varsin selväksi, mutta tarkkaavaisuutta vaativaksi.

MTV Urheilun viime marraskuussa tekemässä soittokierroksessa kävi ilmi, että osalla seuroista kesä-lokakuun tarkastelujakso saattaa aiheuttaa haussa vaikeuksia, jos ne ovat saaneet esimerkiksi yhteistyökumppaneilta isoja kertaeriä.

– Tärkeintä siinä on, ettei sitä lueta pelkästään alv-rekisteristä, vaan katsotaan todelliset kustannukset ja jaetaan ne, toteaa Ässien Mikael Lehtinen.

– Jos rahaa on saatu isossa pumpsissa, ne kohdistuvat kuitenkin 12 kuukaudelle. Pitää tietenkin tarkastella koko jaksoa, se on siinä tärkein osa varmasti muidenkin kuin SM-liigaseurojen osalta, Lehtinen sanoo.

Kustannustuen jälkeen liigaseurojen huomio kohdistuu myös hallituksen lupailemaan koko tapahtuma-alalle kohdennettuun tukeen, jota tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kiirehti joulukuun alussa käsittelyyn vielä ennen joulua.

– Tässä varmasti odotellaan sitäkin puolta, että miten se etenee, KalPan Saksman toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat